Nedavno je iz štampe izašla knjiga „Jutarnja priča“ autora Rajka Palibrka, čiji je izdavač Književni klub Dalma iz Pljevalja. Rajkovo petnaestogodišnje bavljenje novinarskim poslom i desetogodišnjim bavljenjem poezijom i prozom, rezultiralo je objavljivanjem njegove prve, vrlo interesantne knjige.

 

Knjiga predstavlja izbor priča objavljenih u jutarnjem programu Televizije Pljevlja u rubrici „Jutarnja priča“ od avgusta 2007. do juna 2009 godine. „Naizgled lake priče za buđenje, obremenjene smislom i kontekstom, vrlo često i dnevnopolitičkim, inspirisane danom današnjim, crnim ili crvenim slovom, autor je počeo da servira gotovo stidljivo, ali se na samom početku, po reakcijama gledalaca, vidjelo da autor ima šta da kaže. Palibrk je brzo postao i „vidar snova“ i „ljekar duše“, kosac i robijaš, ratnik i ljubavnik, kalemar i kujundžija, „čovjek i vuk…“, napisao je u recenziji Dejan Miličić, novinar.

Kulturnoistorijsko nasleđe pljevaljskog kraja, koje je autoru dobro poznato, razgovori sa velikim brojem poznatih ličnosti, razgovori sa običnim i neobičnim ljudima doprinijeli su da knjiga „Jutarnja priča“ dobije potpuni smisao. „Knjiga je nastala nakon velikog broja preporuka gledalaca, sugrađana, da se na jednom mjestu nađu sve priče, koje su Pljevljaci imali priliku da čuju. Glavna ideja vodilja bila mi je da ostane trag jednog projekta koji je svakodnevno ulazio u domove Pljevljaka, a da li je to uspjelo svakako će na kraju poslednju riječ dati čitaoci.“, izjavio je Palibrk.

Još kao srednjoškolac Rajko Palibrk je počeo da piše poeziju i učestvovao je na festivalima mladih pjesnika. Kao student bavio se novinarstvom u tadašnjem Omladinskom programu radio Titograda. Pored pisanja poezije sakupljao je i bilježio narodna usmena predanja i legende. Radio je na poslovima novinara, glavnog i odgovornog urednika i direktora u Radio Pljevljima. Trenutno radi na poslovima novinara-urednika JRDS Radio televizije Pljevlja.

U narednom periodu se očekuje i zvanično predstavljanje ove knjige, na čijoj je prvoj stanici autor zapisao: „U ovoj knjizi sve je izmišljeno, osim onoga za šta se vi možete zakleti da je istina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari