Paljenje badnjaka ispred hramova i crkava 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Pravoslavni vernici u Srbiji počeli su na Badnje veče da se okupljaju ispred hramova i crkava gde se pale badnjaci.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se ispred Hrama svetog Save oko 16 sati na Vračaru, kako bi zajedno zapalili badnjake, a sa njima je bio patrijarh Irinej koji je osveštao i blagosiljao badnjake.

Patrijarh je rekao da badnjak predstavlja sveto drvo koje je simbol života i da se po običaju badnjak prilaže uoči Božića. Badnjak predstavlja I tradiciju i očuvanje vere otaca naših, veru koju mi živimo i veru onih koji dolaze posle nas“, poručio je patrijarh.

Beograđani su došli ispred Hrama došli uglavnom sa decom kojima je paljenje badnjaka poseban doživljaj.

Osveštavanjem i paljenjem badnjaka Badnji dan obeležile su i beogradske opštine Vračar, Zvezdara, a paljenje badnjaka organizovano je i na Kalemegdanu ispred Crkve Ružica.

Nekoliko hiljada vernika Jagodine i okolnih sela prisustovalo je večeras liturgijama u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, Svetog arhangela Mihajla i Svete Petke Paraskeve u ovom gradu i ceremoniji paljenja badnjaka u portama ovih crkava.

Odbor za negovanje pravoslavne tradicije i Crkvena opština Smederevo organizuje danas program obeležavanja Badnjeg dana, 28. put u novijoj istoriji grada. Program je počieo defileom centralnim gradskim ulicama, nastavlja se parastosom poginulim ratnicima u Mojkovačkoj bici i prigodnim programom na trgu ispred Hrama Svetog Georgija.

Paljenje badnjaka ispred hramova i crkava 2

Tom prilikom, organizatori građanima tradicionalno dele posnu hranu, suvo voće i paketiće za decu na trgu, a deo je namenjen mališanima sa posebnim potrebama u Ustanovi „Sunce“, Udruženju distrofičara i Bolnici. Na trgu, ispred Sabornog hrama Svetog velikomučenika Georgija, kuvaće se vino i domaća rakija, uz vatromet na kraju programa, a najupečatljiviji deo je svakako paljenje, odnosno osvećenje badnjaka.

Badnji dan najavljuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika Božić. On predstavlja poslednji i najstroži dan božićnog posta, a ujedno predstavlja i veliku sreću jer je to dan pre Hristovog rođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari