Paljenje badnjaka ispred hramova i crkava

Proslava Badnje večeri

Ostavite komentar


  1. Ako neki neupuceni stranac zaluta pored ovih paljevina na otvorenom bice mu tesko da poveruje da je u pitanju religiozni ritual. Cak i ona preostala plemena koja dosad nisu imala nikakav dodir sa civilizacijom obavljaju svoje verske mnogobozacke rituale sa vise stila i elegancije.

  2. Čisto paganstvo, koje se prenaglašava, a stvarno hrišćanstvo – poštenje, služenje zajednici, molitva i život po Jevanđeoskim smernicama niko ne spominje. Počevši od sveštenstva pa do običnog naroda, najbitnije je zapaliti drvo, besciljno gledati kako gori, najesti se, napiti, a sutra sve po starom – korupcija, krađa, izrabljivanje… Isus je davno rekao "po prodovima se voćka prepoznaje, a ne po lišću". Kakvi su plodovi našeg "hrišćanstva", vidimo po našem društvu.

  3. "Ispred hramova i crkava.." – koja je razlika između hrama i crkve? Na stranu što je "hram" mnogobožačko-paganska kategorija. Jedini hram koji se traži u hrišćanstvu je hram sopstvene duše, od hrišćanina se traži da taj hram održava čisti i svetim, da ga molitvom posvećuje (Sv. Pavle)

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.