Paljenje sveća za žrtve Srebrenice u centru Beograda, protestvovale porodice žrtava sa KiM 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala je večeras u centru Beograda paljenje sveća za žrtve genocida u Srebrenici.

Skup koji se održava u parku ispred zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Srbije obezbeđuje veliki broj uniformisanih policajaca, a ispred njih se nalaze predstavnici porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji.

Sa njima je i Simo Spasić, koji preko megafona poručuje da u Srebrenici nije bio genocid i pita zbog čega je dozvoljeno da u to područje dođe Naser Orić i da sa svojom jedinicom ubija Srbe.

„Ova godišnjica genocida u Srebrenici ostala je bez poruka vlasti u Srbiji i bez empatije prema ljudima koji su danas ukopali svoje najmilije“, rekao je  Marko Milosavljević ispred Inicijative mladih za ljudska prava.

Milosavljević je novinarima rekao da vlasti, a pre svega premijer Srbije Miloš Vučević, mora jasno da kaže da su bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić ratni zločinci, ako genocid u Srebrenici predstavljaju kao težak zločin.

Na osnovu incidenata u Novom Sadu videli smo da nema osude, već se slave zločinci. Nema čak ni osude javnog skupa koja je organizovala neonacistička grupa, kazao je Milosavljević.

Milosavljević je rekao da je Srbija dužna, bez obzira na protivljenje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da na osnovu presuda, pre svega Međunarodnog suda pravde, oda poštovanje žrtvama i preživelima i da poštuje sudski utvrđene činjenice.

Prema njegovim rečima, potrebno je i efikasno sudsko procesuiranje optuženih u Srbiji, bez sporazumnog priznanja krivice određenih oficira.

Tajenjem činjenica dobićemo čitavu generaciju mladih koji neće znati ništa o ratovima. Poricanje mora da prestane i važno je da svaki 11. jul bude posvećen žrtvama genocida, istakao je Milosavljević.

Ovom komemoracijom, dodao je, želimo da Beograd stavimo na mapu svetskog sećanja na žrtve i preživele u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari