Fudbalske reprezentacije Nemačke i Argentine ukrstiće koplja u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi nakon dve ubedljive pobede u prvim susretima nokaut faze. Iako su obe selekcije zaslužile prolaz, njihove pobede ostaće u senci loših sudijskih odluka koje su verovatno direktno uticale na ishode utakmica. Nemačka je deklasirala je Englesku sa 4:1, ali i pored pet golova susret je obeležio neverovatan propust arbitara koji nisu priznali gol „gordon albiona“ iako je lopta nakon odbitka o prečku završila iza bele linije.

„Panceri“ su od samog početka zaigrali agresivnije, moderno što je potvrdilo spekulacije da su u grupnom delu takmičenja igrali rezervisano. Sa druge strane, izabranici Fabija Kapela sporo su se kretali pa je kazna stigla već u 19. minutu. Nakon ispucavanja golmana Nojera lopta je preletela ceo teren i pala ispred Klosea koji je bio jači u duelu od Terija i u padu prosledio „jabulani“ iza leđa nemoćnog Džejmsa. Nemci se tu nisu zaustavili pa se mreža ponovo zatresla u 31. minutu. Ozil i Klose su na desnom boku izigrali defanzivce Engleske da bi potom Miler odličnom dugom loptom uposlio Podolskog koji je iz skoro „mrtvog ugla“, kroz noge golmana, pogodio za 2:0.

Nakon prvobitna dva šuta iz daljine Englezi su morali da zaigraju angažovanije što im je donelo smanjenje rezultata šest minuta kasnije kada je Apson iskoristio odličan centaršut Džerarda i glavom matirao protivničkog čuvara mreže. Već u sledećem napadu odigrao se verovatno najsporniji momenat Mundijala. Lampard je šutirao sa ivice šesnaesterca i lobovao Nojera, lopta se od prečke odbila više od pola metra u gol, zatim ponovo u prečku i izašla u teren. Uprkos protesta Engleza sudija Larionda je samo odmahnuo rukom, kao i kada nije dosudio penal za Srbiju u poslednjim trenucima susreta sa Australijom, i pokazao da se igra nastavi. Starije poznavaoce fudbala ovo je podsetilo na 1966. kada su Englezi postali prvaci sveta golom Džefa Harsta u finalu protiv Nemaca nakon odbitka od prečke, a za koji su Nemci tvrdili da lopta nije prešla gol liniju.

U nastavku susreta Englezi su krenuli ofanzivnije što je ostavilo dosta prostora za kontre. U 67. minutu, nakon greške Berija Nemci su došli do napada tri na tri pa je Miler dobrim udarcem u bliži ugao savladao Džejmsa. Četvrti pogodak postignut je takođe nakon kontre u kojoj je Ozil nakon pretrčavanja Berija dodao loptu Mileru na drugoj strani terena koji se nakon odličnog praćenja akcije po drugi put na meču upisao u listu strelaca.

U drugom meču dana Argentina je takođe ubedljivom igrom savladala Meksiko sa 3:1. Ipak, senku na pobedu bacio je sporan trenutak kod prvog gola koji je Tevez postigao iz evidentnog ofsajda. Naime, Mesi je u 26. minutu dodao Tevezu loptu kroz sredinu, ovaj šutirao u golmana koji ju je odbio do Mesija. Igrač Barselone vratio je „jabulani“ Tevezu na glavu koji je postigao gol dok se nalazio u nedozvoljenoj poziciji. Meksikanci su se žalili sudiji Rosetiju koji je video usporeni snimak i propust svog pomoćnika, ali kako promena odluke na osnovu snimka nije predviđena pravilima, morao je da pokaže na centar.

Nakon ovog spornog trenutka Meksikanci su igrali bezvoljno pa je Iguain u 33. minutu iskoristio grešku Osorija, presekao loptu i lakim zaobilaženjem golmana pogodio za 2:0. Maradonini izabranici nastavili su istim tempom, pa je Tevez u 52. minutu silovitim udarcem sa 18 metara smestio loptu iza leđa Pereza. Argentina se potom povukla što je Meksiko iskoristio i postigao počasni pogodak u 71. minutu. Ernandez se upisao u listu strelaca nakon što je primio ubacivanje kroz sredinu i sa sedam metara iskosa šutirao u bliži ugao Romerovog gola.

Nemačka – Engleska 4:1(2:1)

Strelci: Klose 19, Podolski 31, Miler 67, 70 – Apson 37

Grad: Blumfontejn. Stadion: Fri stejt. Gledalaca: 40.510. Sudija: Horhe Larionda (Urugvaj). Žuti kartoni: Fridrih (Nemačka), Džonson (Engleska).

NemaČka: Nojer, Lam, Fridrih, Mertesaker, Boateng, Miler (od 72. Trohovski), Kedira, Švajnštajger, Podolski, Ozil (od 83. Kisling), Klose (od 72. Gomez).

Engleska: Džejms, Džonson (od 87. Rajt-Filips), Apson, Teri, E.Kol, Milner (od 64. Dž. Kol), Lampard, Beri, Džerard, Defo (od 71. Heski), Runi.

Argentina – Meksiko 3:1 (2:0)

Strelci: Tevez 26, 52, Iguain 33 – Ernandez 71. Grad: Johanesburg. Stadion: Soker siti. Gledalaca: 84.377. Sudija: Roberto Roseti (Italija). Žuti karton: Markez (Meksiko).

Argentina: Romero, Hajnce, Burdiso, Demikelis, Otamendi, Di Marija (od 79. Gutierez), Maskerano, M. Rodrigez (od 87. Pastore), Iguain, Mesi, Tevez (od 69. Veron).

Meksiko: Perez, Salsido, Markez, Rodrigez, Osorio, Guardado (od 61. Franko), Torado, Huarez, Bautista (od 46. Barera), Dos Santos, Ernandez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari