Tročlano veće Višeg trgovinskog suda u Beogradu potvrdilo je presudu koju je početkom septembra doneo prvostepeni pančevački Trgovinski sud u sporu koji je pokrenuo „Pančevac“ protiv preduzeća „Pančevac pres“ da bi se zaštitio od nelojalne konkurencije i odbranio svoje poslovno ime.

Time je postala pravosnažna presuda kojom je utvrđeno da je preduzeće „Pančevac pres“ d. o. o. registracijom svog poslovnog imena izvršilo delo nelojalne konkurencije, te je pomenutoj firmi zabranjeno korišćenje oznake „Pančevac“ i naloženo joj je da u registru privrednih subjekata koji se vodi kod Agencije za privredne registre iz svog poslovnog imena izbriše tu oznaku.

Sud je zabranio firmi „Pančevac pres“ d. o. o. da koristi oznaku „Pančevac“, kako u poslovanju tako i za obeležavanje robe i usluga i obavezao je da uništi sve primerke svog nedeljnika koji su nosili ovo ime i koji se nalaze u njegovom posedu, kao i sve ostale predmete (pečat, štambilj, memorandume, oglasne poruke…) koji sadrže oznaku „Pančevac“. Osim toga, „Pančevac pres“ ima obavezu da o svom trošku objavi ovu presudu u dnevnom listu „Politika“ i da nadoknadi troškove parničnog postupka, koji su samo do donošenja prvostepene presude iznosili skoro 566.000 dinara.

Ovim sudskim aktom je okončan deo sukoba koji traju od 22. februara ove godine kada su se u prodaji pojavila dva gotovo identična lokalna nedeljnika – „Pančevac“, (osnovan 1869. godine) i „Pančevac pres“, koji je u istovetnoj formi pokrenula grupa novinara „Pančevca“ koji su te novine napustili neposredno nakon privatizacije.

Još nekoliko sudskih, parničnih i krivičnih postupaka po različitim osnovama traju u pančevačkim sudovima, a predstoji i utvrđivanje materijalne i nematerijalne štete koja je „Pančevcu“ a. d. načinjena nezakonitim postupcima bivših kolega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari