Tokom prethodnih nedelju dana svake noći posle ponoći više desetina Pančevaca žalilo se opštinskom Centru za obaveštavanje na neprijatne mirise. Prema rezultatima merenja opštinskog monitoringa, u toku tih noći zabeležene su povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, i to uglavnom benzena, redukovanog sumpora i praškastih materija.

Tokom prethodnih nedelju dana svake noći posle ponoći više desetina Pančevaca žalilo se opštinskom Centru za obaveštavanje na neprijatne mirise. Prema rezultatima merenja opštinskog monitoringa, u toku tih noći zabeležene su povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, i to uglavnom benzena, redukovanog sumpora i praškastih materija. Dežurni u opštinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine redovno izjavljuju da su visoke temperature i nepovoljan pravac vetra krivci za to što se u gradu osećaju neprijatni mirisi, čak i kada nema prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija.
Dragin je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu više puta ponovio da inspektori za zaštitu životne sredine obavljaju vanredne inspekcijske nadzore u pančevačkoj Rafineriji kako bi utvrdili da li je ta fabrika uzročnik zagađenja u gradu i da li su proizvodni procesi prilagođeni vremenskim uslovima.
Ostali smo uskraćeni za odgovor šta su inspektori na terenu utvrdili, ali ministar Dragin ne odustaje od tvrdnji da nema nedodirljivih i da će svi zagađivači, pa i Rafinerija, morati da plate kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari