Pančevci ispred Patrijaršije brane oca Velju: Pitaju se – da li sujeta jednog čoveka može biti jača od mišljenja vernika 1foto: N1

Kod Patrijaršije u Beogradu danas opet neobična scena – vernici iz Pančeva, sa ikonama i apelom u rukama, traže od patrijarha Porfirija da zaustavi premeštanje sveštenika Velimira Birmanca. Njihov zahtev je jasan – otac Velja, kako ga zovu, mora ostati sa njima.

Umesto molitve za zajedništvo, danas apel za pomoć.

Vernici iz Pančeva došli su drugi put pred Patrijaršiju sa zahtevima – da se objasni zašto je njihov sveštenik dobio zabranu rada, kao i da se smeni episkop na čelu banatske eparhije.

„Ja sam 51. sveštenik koji je u proteklih 10 godina bio na meti mitropolita Nikanora i njegovog, da kažem, neadekvatnog vladanja i upravljanja crkvom. Mi želimo da se to reši i da se postavi novi, mlađi episkop koji će imati razumevanja i koji će moći da nas sasluša, jer on neće ni da nas sasluša, ni da čuje glas naroda“, rekao je sveštenik Velimir Birmanac.

A narod je glasno rekao – otac Velja mora ostati u Pančevu.

Kako kažu, ovo je četvrto svešteno lice koje je za tri godine udaljeno iz crkve Svetog Preobraženja, te se pitaju – da li sujeta jednog čoveka može biti jača od mišljenja vernika.

„Nažalost, ocu Velji je zabranjeno da obavlja službe. Zato m, parohijani, među kojima je mnogo onih kojima je on duhovni otac, stojimo ovde jer duboko verujemo u istinu i pravdu, te želimo da on ostane uz nas, zato što nam je potreban“, kaže Cica Stanić, članica parohijske crkve Preobraženja.

Biljana Panovski, druga članica parohijske crkve, dodaje:

„Otac Velja je jedna divna ličnost, puna duhovnosti, unosi radost u svačiji dom i prihvata sve vernike.“

Nakon prve posete Patrijaršiji u avgustu, na sednici Sinoda formirana je komisija na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Tada je rečeno da će se slučaj razrešiti i da neće biti novih odluka episkopa Nikanora.

Ali, ocu Velimiru je pre dva dana ukinuto pravo službe na mesec dana.

„Moja porodica i ja smo u problemu, suspendovan sam, dakle bez posla, ne na ulici, još uvek smo u crkvenog stanu, ali i to je pitanje je pitanje dana kada će to doći na tapet. Prepušteni smo slučaju, jednom ništavilu. To ja shvatam kao progon i kaznu. On je rekao da sam ja nesposoban, lenj, jednostavno neupotrebljiv“, kaže ovaj sveštenik.

Otac Velimir nije jedini bez posla.

Bivši melenački paroh je nedavno dobio rešenje od vladike da odlazi u penziju, a to rešenje država ne priznaje jer nema ni godina staža, a ni starosti.

Kada se paroh požalio vladiki, poručeno mu je sledeće:

„‘Doručkuj kod jednog sina, ručaj kod drugog, večeru preskoči da duže živih na zemlji’. Ako je to odgovor vladike, mi smo ostali bez teksta. Bolestan sam, ja i popadija, ja imam šećer, a knjižica zdravstvena nam nije overena – snalazimo se na mnoge načine kako možemo kako bismo dobili lekove. Takođe, i ova moja braća se isto muče, nema ko da nas sasluša. Ovo je zadnja stanica na kojoj možemo da se obratimo – ako se ovde ne možemo obratiti, ne znamo šta ćemo“, kaže protojerej Miroslav Stanković.

Na istoj stanici stoji njih 50.

„Imamo neki broj od 50-ak sveštenika koji su nezadovoljni, ali nemamo tih 50 ovde. Mnogi se boje da kažu istinu jer je vladika osvetoljubiv, boje se da će da ih kazni – a kazna je zabrana službe. Odmah je i materijalna egzistencija ugrožena i njima i njihovim porodicama“, kaže otac Miroslav.

Redakcija N1 obratila se i Patrijaršiji povodom ovog slučaja ali odgovora još uvek nema.

Inače, pomenuti vladika Nikanor je pred Višim sudom u Pančevu pre osam godina osuđen zbog mobinga nad svojim saradnikom.

Za sada, još uvek samo prvostepeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari