Novo zagađenje vazduha benzenom, sumporom i praškastim materijama čije su vrednosti uveliko preksinoć prekoračile granice dozvoljenih ili podnošljivih koncentracija, od juče ujutro je u Pančevu ponovo u granicama dozvoljenih vrednosti ili malo iznad njih.
Prema merenju aparata opštinskog sistema za praćenje aerozagađenja, preksinoć u 19 časova na dva merna mesta zabeleženo je prisustvo praškastih materija od 388,3 mikrograma, po kubnom metru vazduha, ukupnog redukovanog sumpora od 44,6 mikrograma i benzena koji je dostigao 49,3 mikrograma po kubnom metru.

Novo zagađenje vazduha benzenom, sumporom i praškastim materijama čije su vrednosti uveliko preksinoć prekoračile granice dozvoljenih ili podnošljivih koncentracija, od juče ujutro je u Pančevu ponovo u granicama dozvoljenih vrednosti ili malo iznad njih.
Prema merenju aparata opštinskog sistema za praćenje aerozagađenja, preksinoć u 19 časova na dva merna mesta zabeleženo je prisustvo praškastih materija od 388,3 mikrograma, po kubnom metru vazduha, ukupnog redukovanog sumpora od 44,6 mikrograma i benzena koji je dostigao 49,3 mikrograma po kubnom metru. Nepovoljna okolnost su bili meteorološki uslovi koji vladaju u gradu zbog jugoistočnog vetra male brzine koji industrijsko zagađenje donosi u centar Pančeva i veliki broj individualnih ložišta koja doprinose zagađenju. U opštinskom Centru za obaveštavanje i uzbunjivanje je primljen veći broj poziva građana koji se žale na zagađenje, a Službi hitne pomoći više građana se javilo zbog gušenja. Dežurni u Rafineriji nafte, Petrohemiji i Azotari radnicima Centra za obaveštavanje saopštili su da se proizvodni procesi odvijaju normalno. Dežurni ekolog u opštinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine obavestio je republičku inspektorku Jelenu Stanković o podacima sa opštinskog monitoringa. U pančevačkom vazduhu sinoć se osećalo jako prisustvo dima i sumpora zbog čega se otežano disalo.

Pretakališta u Rafineriji zatvorena

– Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Saša Dragin je na konferenciji za novinare u Novom Sadu, rekao da je zbog povećane koncentracije benzena inspekcija naložila da odmah bude privremeno obustavljen rad pretakališta nafte i naftnih derivata u Rafineriji Pančevo, sve dok meteorološki uslovi ne budu bolji. Ministar Dragin je najavio da će problem zagađenja vazduha u Pančevu biti rešen do sredine 2009. godine, do kada će „sva pretakališta biti regulisana“. „Insistiraćemo da sva sredstva koja dobijemo iz Nacionalnog investicionog plana ove godine budu uložena u sekundarnu gasnu mrežu u Pančevu – najavio je ministar.

Republička inspektorka za zaštitu životne sredine Jelena Stanković tokom jučerašnjeg dana je obavila vanredan inspekcijski nadzor u Rafineriji nafte Pančevo i Petrohemiji i utvrdila da su obe fabrike poštovale ranije donetu odluku nekadašnjeg Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine, prema kojoj su fabrike petrohemijskog kompleksa obavezne da svoj rad usklade sa meteorološkim uslovima kako bi se smanjio rizik od zagađenja. Ona je za Radio Pančevo rekla da je tokom prekjučerašnjeg dana u Rafineriji nafte Pančevo bilo pretakanja motornog benzina, ali su sa tim aktivnostima prestali mnogo ranije nego što je severozapadni vetar promenio pravac u jugoistočni, koji je inače nepovoljan po Pančevce. Po službenim beleškama u obe fabrike je navedeno da su završena istraživanja prema Odluci Ministarstva već do 15 sati, a otpadne vode koje su iz Rafinerije nafte upućivane na preradu u Petrohemiju zadovoljavale su kvalitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari