Patrijarsijafoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Pred partijaršijom danas neobična slika. Vernici sa ikonama u rukama, sa peticijom i zahtevom partijarhu – da sveštenika Velimira Birmanca ne premeštaju iz Pančeva, posle punih 20 godina njegove službe u tom gradu. Na njihove zahteve i na pitanja N1 iz Patrijaršije – muk.

„Stvarno se desilo da nam je Gospod dao, uputio nas, da se i mi preobrazimo i da budemo svetlost, da budemo primer drugima“, rekao je sveštenik Velimir Birmanac svojevremeno na lokalnoj televiziji.

Primer njegovim parohijanima je on. Zbog njega su se uputili iz Pančeva do Patrijaršije, da patrijarhu Porfiriju kažu da ne daju svog sveštenika.

„Gubimo jednog duhovnika sa kojim smo se saživeli. Naš otac Velja ima najmanju parohiju u pančevu, s tim i namanja primanja, ali ima jako veliko srce“, rekao je Lazar Tepić, stanovnik Pančeva za N1.

Sveštenik Velimir Birmanc posle 20 godina rada premešten je iz pančevačke crkve u Melence. Iz crkvenog odbora tvrde da je ta odluka doneta preko noći i bez objašnjenja.

„Ako mi nemamo zamerku, a imamo sve reči hvale valjda se narod pita i narod bira crkvu, a ne jedan čovek“, naveo je Zoran Jeremić, predsednik crkvenog odbora u Pančevu.

A taj jedan čovek je koji je dao zeleno svetlo za premeštanje sveštenika je episkop banatski Nikanor, tvrde okupljeni.

Na pitanje da li je sveštenik dobio objašnjenje zbog čega je on premeštenk, Lazar Tepić kaže da je dobio samo izveštaj da je premešten i akt o novom postavljenju.

„Ako vi posle 20 godina službe nemate pravu zamreku i šaljete nekog na čak 100 kilometara od svog grada to je onda stvarno – ja nemam reči… Mislim da se krije sujeta jednog ili dva čoveka i da je vreme da se tome stane na put“, navodi Jeremić i dodaje da misli na ljude koji su iz vrha Crkve.

Podrška da ostane u pančevačkoj crkvi svešteniku stiže i na papiru. Za 30 sati u pančevačkoj crkvi je prikupljeno 1.150 potpisa.

„Vladika je došao posle dan i po i zabranio skupljanje potpisa u porti. To nije realno, je l’ treba za crkvu da skupljamo potpise po kafićima, restoranima, hotelima ili ne? Potpisi se skupljaju u crkvi i mi smo opet iz poštovanja prema svima to zaustavili, inače ovde bi bilo mnogo više potpisa“, kaže Jeremić.

Prikupljne potpise kao i molbu za rešavanje „crkvene krize“ – okupkjeni su doneli patrijarhu Porfiriju i predali na portirnici Patrijaršije.

A zbog čega je sveštenik Velimir Birmanc premešten i da li će i kako reagovati na zahteve ovih vernika, iz Patrijaršije nisu odgovrili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari