Svetska zdravstvena organizacija proglasila je juče pandemiju novog virusa H1N1, poznatijeg kao meksički ili svinjski grip, prvi put u poslednjih 40 godina, zbog sve većeg broja zaraženih novim virusom u SAD, Evropi, Australiji i Južnoj Americi.

U saopštenju SZO navodi se da je nivo uzbune podignut sa petog na šesti stepen, što znači da je proglašena pandemija meksičkog gripa.

U proteklih nedelju dana broj obolelih povećan je čak četiri puta. Do sada je registrovano 27.737 slučajeva zaraženih virusom novog gripa, a umrlo je više od 140 ljudi u 74 zemlje.

U Srbiji, zaključno sa jučerašnjim danom, nije potvrđen nijedan slučaj bolesti izazvan novim virusom gripa A H1N1, a posebna radna grupa za primenu plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa Ministarstva zdravlja svakodnevno zaseda.

Jučerašnjem radnom sastanku, koji je bio zatvoren za medije, prisustvovali su i predstavnici resornog ministarstva – državni sekretar i pomoćnik, gradski sekretar za zdravstvo, stručnjaci iz Instituta za infektivne i tropske bolesti, Instituta za javno zdravlje „ Dr Milan Jovanović Batut“, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, predstavnici Turističkog saveza Srbije, novosadske infektivne klinike, GZJZ Subotica, Komisije za zarazne bolesti, Univerzijade i Hitne pomoći.

Prema zvaničnim informacijama, koje su objavile institucije javnog zdravlja EU i zemalja Evropske slobodne trgovinske asocijacije (EFTA), u protekla 24 časa potvrđen je 91 novi slučaj oboljevanja u zemljama njihovim članicama, bez SAD. U zemljama van EU i EFTA evidentirano je ukupno 1.068 novih slučajeva u protekla 24 časa. Broj slučajeva neprekidno raste u Velikoj Britaniji, Australiji i Japanu.

Najteže pogođene zemlje verovatno će morati da preduzmu dodatne mere, od zabrana velikih javnih skupova, do odlaganja fudbalskih utakmica i zatvaranja škola. Eksperti SZO protive se zatvaranju granica ili ograničavanju internacionalnih letova u cilju zaustavljanja širenja novog virusa gripa, smatrajući da bi ta mera bila neefikasna. Prethodna pandemija gripa proglašena je pre punih 40 godina. Virus, koji je krenuo iz Hong Konga, širom sveta odneo je gotovo milion života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari