Panić: Dok govorim istinu i radim po zakonu, ne plašim se nikoga (VIDEO) 1Foto: M.Đošić / Danas Online

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić je, odgovarajući na navode zvaničnika da je mali procenat lekara podržao peticiju, izjavio da lekari ne bi želeli da budu primorani da pokažu koliko ih zaista ima.

U Intervjuu na mreži na portalu Danasa, Panić je demantovao članicu Kriznog štaba Dariju Kisić Tepavčević, koja je dovela u pitanje kompetentnost lekara iz inicijative Ujedinjeni protiv Kovida 19.

„Treba napomenuti da ima i epidemiologa, infektologa. Bitno je da se većinom radi o lekarima koji rade sa kovid pacijentima u kovid jedinicama. Tu je puno internista, pulmologa, anesteziologa… koleginica i kolega koji zbrinjavaju posledice, kako to Krizni štab voli da kaže ‘upravljanja epidemijom’, a ja bih rekao određivanja protiv epidemijskih mera“, rekao je Panić.

Podršku inicijativi je imenom i prezimenom, prema poslednjim podacima, dalo više od 2.000 lekara. Kako je Panić objasnio, to čini gotovo 10 odsto lekara u državnom zdravstvu.

„Kada prozivaju koji je to procenat lekara, treba znati da nas je prvo bilo 10 do 15 odsto manjka, pre nego što je krenula epidemija. Ukupan broj lekara je oko 31.000, ali dobar deo njih je u privatnom sektoru, a 2.300 na Zavodu. U ovom trenutku cifra lekara koji se bave zbrinjavanjem pacijenata je otprilike 20.500“, objasnio je Panić.

Na prozivke građana da su lekari za vreme epidemije ćutali i saginjali glavu, Panić odgovara kako su oni svesti neorganizovanosti zdravstvenog sistema, te su na ga nosili na svojim plećima kako bi pomogli pacijentima.

Kako često u javnosti istupa sa pozicije Sindikata, pitanje koje se nameće jeste koliko je na toj poziciji izložen pritiscima i kako se sa njima nosi.

„Često me i kolege i poznanici pitaju – ‘Još si živ?’, sa iznenađenjem. Moram da budem iskren, otvorenih pretnji nisam imao. Raznih pritisaka od strane predhodnih direktora, čak i kolega, neke krivične prijave… ali, svode se na pretnje između redova. Dakle, čudni pozivi, bušenje guma itd.“, izjavio je Panić.

On je istakao da se, dok radi po zakonu i govori istinu, ne plaši nikoga.

Našu sugrađanku je zanimalo zbog čega se u privatnom sektoru ne rade testovi na koronu.

Prema rečima Panića, tim povodom Sindikatu su se obraćali neki lekari,  kao i nezavisni i ugledni stručnjaci.

„Postavljali smo pitanje – zašto kapaciteti koji postoje kod privatnika nisu uključeni za testiranje. Dobijali smo nemušte odgovore od Ministarstva i Kriznog štaba, što da nemaju uslove, što da nema PCR aparata itd. Ne znam, zaista, šta je stvarno razlog zašto privatnici nisu uključeni. Čini mi se da Ministarstvo, unazad godinama privatni sektor ne računa u deo zdravstvenog sistema, što je kršenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti“ – rekao je Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari