U selima opštine Knić 12 domaćinstava nudi 100 kreveta, a cena punog pansiona je od 1.600 do 1.850 dinara, rečeno je u Turističkoj organizaciji Knića. Selo Žunje na obali Gružanskog jezera raspolaže sa polovinom ukupnog broja ležajeva, a boravak na selu nude i domaćini u Grabovcu, Guberevcu, Barama, Borču , Kniću i Dragušici.


– U ponudi je smeštaj u domaćinstvima koja su uređena u etno stilu, zdrava hrana, boravak u prirodi, odmor na Gružanskom jezeru, kao i mogućnost ribolova, branje lekovitog bilja i pečuraka – kaže direktorka Turističke organizacije opštine Knić Nataša Đurđević.

Prema rečima Đurđevićeve, od početka ove letnje sezone u knićanskom kraju gosti su boravili kratko, uglavnom vikendom. Među posetiocima su bili i veslači, koji svakog leta redovno borave na Gružanskom jezeru, a najavljeno je da će oni u avgustu popuniti sve kapacitete u selu Žunje. – Bilo je i pojedinačnih poseta gostiju iz dalekih zemalja, Australije, Kine i Japana koji su poželeli da upoznaju Šumadiju i Gružansko jezero – rekla je Đurđević.

Ona kaže da je opština Knić među najnerazvijenijim opštinama u Srbiji i nema para za promociju seoskog turizma. Problem predstavlja i nezainteresovanost turisičkih agencija da prodaju aranžmane u seoskom turizmu jer je provizija niska, kao i činjenica da se za razliku od letovanja boravak na selu može plaćati samo na dve rate. Đurđevićeva je navela da su cene punog pansiona određene na predlog seoskih domaćina koji sada razmišljaju o mogućnosti za sniženje. – U selima u opštini Knić oko 180 domaćinstava je zainteresovano da se bavi seoskim turizmom, što je pokazala anketa koja je urađena prošle godine – rekla je Đurđevićeva.

– Podršku razvoju seoskog turizma u Kniću već nekoliko godina pruža belgijska organizacija „Karitas“ kroz organizovanje studijskih poseta seoskih domaćina kolegama u Sloveniji, Belgiji i Bosni. Prema najavama, ove godine će podrška biti nastavljena kroz konkretnu finansijsku pomoć za opremanje seoskih domaćinstava, izgradnju kupatila ili dečjeg kutka sa klackalicama – rekla je direktorka Turističke organizacije opštine Knić.

Prošle godine je u selima u opštini Knić ostvareno blizu 1.000 noćenja, a kod seoskih domaćina boravilo je oko 170 gostiju. Ponuda knićanskog kraja u sesokom turizmu oglašena je na sajtu www.selo.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari