– Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja predvodio je u Vatikanu misu za Uskrs i uputio svoju tradicionalnu uskršnju poruku „Gradu i svetu“ (Urbi et orbi). Papa je stigao pri jakoj kiši, a misu je služio na belom podijumu postavljenom ispred bazilike Svetog Petra.

On je  pozvao na prekid progona hrišćana u svetu nakon što su islamistički militanti u Keniji ubili gotovo 150 studenata, kao i na prekid svih sukoba, ponajprije u Libiji, Siriji i Iraku. Gotovo jedina optimistična misao u Papinom govoru, ocenjuju strani mediji, odnosila se na dogovor između Irana i međunarodne zajednice o okvirnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu postignutom ove nedelje u Švajcarskoj.

Papa Franjo predvodio je i uskrsno bdenje u subotu uveče  i pozvao katolike da uče od Isusovih učenica, te da spoznaju čuda vere.

– Tokom ove noći bdenja treba razmisliti o iskustvu Isusovih učenica koje i nas poziva, rekao je Papa i naglasio da su one prve otišle do Isusovog groba i našle ga praznog, dok su muškarci ostali u trpezariji poslednje večere: „Isusove učenice nas podučavaju čudu Isusovog uskrsnuća, naglasio je on, tako da stručnjaci ocenjuju da je želeo da naglasi ulogu žena u Crkvi kojom dominiraju muškarci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari