Paradoks oko „litijumske groznice“

Nemačka nacija, koja ima više litijuma i bolju tehnologiju od nas i naravno - mnogo veće potrebe za njim zbog svoje automobilske i druge industrije, baš i ne bi njegovo rudarenje u svojoj zemlji, nego bi to ipak prepustila "tamo nekim zemljama"

Ostavite komentar


  1. Svaka cast na tekstu. Otvaranje rudnika necemo dozvoliti, ovo je borba na zivot i smrt.

  2. Sasvim tačno. Prvorođeni nas ubeđuje, da je litijum velika šansa Srbije, iako će iskopavanja i prerada litijums doneti Srbiji propast. Ne treba smetnuti s’ uma, da je Vučić svojevremeno bio izvesno vreme u Engleskoj, gde je tobože prodavao eksere. To je samo bila maska za obuku, kako uništiti Srbiju. Nije džabe rekao Mahatma Gandi: „Elita koju je vaspitač kolonizator (okupator), glavni je neprijatelj svog naroda“.

  3. Tuga, samo penzionisani profesori, sudije i ostali smeju da objave tako nesto, tj strucno misljenje(

  4. Činjenica je da Nemačka nema veće rezerve litijuma od Srbije, nego višestruko manje. Priča o tehnološkoj superiornosti Nemačke nad Srbijom je apsurdna, jer su tehnologiju prerade jadarita za potrebe Rio Tinta razvijali stručnjaci u Australiji, koji su daleko najbolji na svetu u toj oblasti, dve svetlosne godine ispred Nemaca.

  5. Ne treba nam Šekspir da nam kaže šta se dešava! „Gazda“ Aca rasprodaje zemlju sve u cilju da nam „poboljša standard“!

  6. Apsolutno svi znaju da je ekološki čista energija, korišćenjem litijumskih baterija, čista prevara ali je postalo ‘ljudski’ i uobičajeno da se savest prodaje za novac ili vlast (koja, opet, donosi novac). Porast kriminala (upliv u državne strukture) svuda u svetu je očigledan a u nerazvijenim zemljama (poput Srbije) gotovo okončan. Postali smo kolonija jednog novog sistema, tehno-feudalizma (ili robovlasništva), gde međunarodni moćnici razaraju svet (sem svole lične ‘bašte’) a na mesta Kapoa lokalnih zajednica postavljaju nemoralne krimose … Naravno, zatupljeni narod, njače, skuplja mrvice, drhti od straha (od batine i drugih represija) … vuče, tegli … i obožava najjačeg tlačioca.

  7. …tehnologiju prerade jadarita za potrebe Rio Tinta razvijali stručnjaci u Australiji, koji su daleko najbolji na svetu u toj oblasti, dve svetlosne godine ispred Nemaca…

    I potpisniku ovog komentara najiskrenije želim da radi u tom rudniku litijuma Rio Tinta.

  8. @ kognitivna disonanca
    Zbog čega onda RT sam kaže da postrojenje namenjeno Srbiji nigde nije u funkciji, da se radi o „testiranju“, „pilot projektu“, „probnoj kampanji“?

  9. Poštovana gospođo prof.dr Petrović,
    svaka vama čast za vaš prilog u Danasu. Citirali ste brojne zabrinute svetske stručnjake po pitanju nove opasnosti trovanja i prirode i ljudi- ovoga puta litijumom! Znamo kakvu pustoš je iza sebe po svetu ostavljala firma Rio Tinto -svuda gde je rudarila. Naslednici naslednika hitrerovske Nemačke koji su milione ljudi u konc-logorima, npr. u Auđvicu, potrovali zloglasnim Ciklonom B. sada bi, da na moderniji način i uz bolji izgovor o prekim (njihovim!) potrebama za litijumom, da dovrše ono što su Germani započeli 1914.g. -nastavili 1941. g. ali i učešćem svojih bombardera u rušenju Srbije u NATO nasrtu na Srbiju- da najzad satru Srbe, nekada zaista slobodarski narod! Ali- šta vredi i vaš uzaludni napor i napori drugih stručnjaka da nekome otvorite oči, kada taj neko, koga veliki broj Srba smatra veleizdajnikom, sve bolje zna, ume i sme da provede u (ne)delo, pa posle izdaje Kosova, da potruje i Jadar i još možda dve trećine ostatka Srbije. Jer „ugovor o namerama“ sa Šulcom ne kazuje nigde samo o litijumu nego i drugim retkim metalima i mineralima- tako da nije isključeno da Vučić pokloni ili proda još oko 40(!) -kako je pisala nezavisna štampa, područja Srbije gde ima tih traženim minerala, metala i drugih suptrata. Koliko je tih mogućih „iskopina“ koječega otrovno po okolinu i ljude, o tome, ngde ni reči! Znači, Vučić sa predumišljejem planira kroz tih najverovatnijih još 40 rudnika zaista da uništi Srbe i Srbiju! Hoće li nam, poštovana gospođo profesor, bar Bog biti u pomoći? Sumnjam- jer je AV već sebe uzdigao u „boga koji hoda po zemlji Srba“ u šta gro Srba veruje, a onaj naš „pravi“ Bog ne trpi mnogoboštvo!

  10. Licna vozila su ekoloski neekonomicna.
    Kvalitetan javni prevoz je ekoloski ekonomican.

  11. Citiram deo teksta, dr. Saravia:
    „Izvozimo mnoge ekološke probleme u treće zemlje da bi pobiljšali svoj standard“….rečenica koja pošteno govori sve.
    PO CENU ŽIVOTA TOG RUDNIKA NE SME NITI U SRBIJI!
    Zato što se zaista radi o golom životu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.