U Galeriji „Matice srpske“ održana je završna konferencija trogodišnjeg perioda saradnje srpskih i italijanskih institucija na lokalnom razvoju u oblasti zaštite i valorizacije kulturnog nasleđa. Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić analizirao je saradnju u prethodnim godinama u kojima je resorni sekretarijat učestvovao kao institucionalni partner.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Posle tri godine kontinuirane saradnje, danas imamo priliku da zaključimo šta se sve u prethodnom periodu uradilo. Posebno mi je drago što će se ova saradnja u dogledno vreme nastaviti potpisivanjem daljeg „Protokola o saradnji“, gde bi trebalo da se uključe i neke druge institucije obrazovanja i kulture Vojvodine – kazao je Slaviša Grujić.

Predstavljajući dosadašnju saradnju, upravnica Galerije „Matice srpske“ Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da se završava trogodišnji period saradnje italijanskih i srpskih institucija posvećenih istraživanju, zaštiti, prezentaciji i promociji kulturnog nasleđa u kontekstu održivog razvoja. Aktivnosti su bile vezane za izložbe sa predstavljanjem umetnosti prelomnih razdoblja u dve zemlje: renesanse u Italiji i baroka u Srbiji, održane u Galeriji „Matice srpske“ u Novom Sadu („Humanizam i renesansa u Centralnim Apeninima. Paralele“, 2013) i „Nacionalnoj galeriji“ Umbrije u Peruđi („Zografi. Srpske ikone između tradicije i modernosti. Paralele“, 2015). Kroz izložbe i prateće kataloge istraživane su karakteristike i paralele ova dva, naizgled udaljena, kulturno-istorijska razdoblja. Pažnja je posvećena i upravljanju i edukativnim programima u muzejima, nauci u konzervaciji i restauraciji, integralnoj zaštiti nasleđa i njegovoj prezentaciji. Sve ovo je realizovano kroz multidisciplinarnu saradnju brojnih institucija uz uključivanje tema iz oblasti ekonomije, nauke, turizma, starih zanata… a kroz njih su sagledani i drugi vidovi zaštite i promocije teritorija sa velikim kulturnim potencijalom.

Pored sumiranja rezultata saradnje Slaviša Grujić primio je u posetu ambasadora Italije u Republici Srbiji Đuzepea Manca. Tokom razgovora sa ambasadorom, Grujić je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, izrazivši nadu da će se u okviru budućeg „Protokola o saradnji“ uključiti i neke druge institucije obrazovanja i kulture iz Vojvodine.

– U proteklom periodu, pored regije Umbrija, imali smo lepu saradnju i sa regijom Fruili-Venecija-Đulija, a voleli bismo da se kulturološka saradnja proširi i na neke druge italijanske regije – rekao je Grujić.

Ambasador Manco istakao je činjenicu da je ovaj vid saradnje ostavio veliki utisak sa obe strane i izrazio zadovoljstvo što će se u dogledno vreme nastaviti sa saradnjom, jer kao što Italija jeste velika sila u oblasti kulture, tako i Vojvodina sa Srbijom ima šta da ponudi.

Učesnici tematskog dela

U tematskom delu konferencije učestvovali su Đovani Luka Delogu, istoričar umetnosti „Nacionalne galerije“ Umbrije u Peruđi, Luiza Monteveki („Ministarstvo za kulturna dobra i aktivnosti i turizam“ – Italija), regionalni sekretar za Umbriju, Ilijas Tasijas, koordinator interregionalnog teritorijalnog pakta Apenino Ćentrale, Alesandra Lanćoti, profesorka „Pravnog fakulteta Univerziteta“ u Peruđi, i Zoran Vapa, direktor „Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari