Amerika i njeni evropski saveznici postaviće svog čoveka u vladi u Kabulu kao direktan izazov avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju, navodi se u poverljivim informacijama iz Bele kuće. Očekuje se da će najnoviji planovi EU i SAD biti obelodanjeni na specijalnoj konferenciji posvećenoj Avganistanu 31. marta u Hagu.

Uspostavljanje nove izvršne ili premijerske vlasti u avganistanskoj vladi, koja bi bila sposobna da igra mnogo efikasniju ulogu, jasno upućuje da je cilj administracije u Vašingtonu da zaobiđe Karzaija, dodatno „razblaži“ njegovu vlast, a predloženo je i da se novac, koji je do sada išao u kase Kabula, ubuduće dostavlja direktno vladama u provincijama. Mnogi američki i evropski zvaničnici razočarani su opsegom korupcije i nekompetentnosti vlade Avganistana. Štaviše, vlada uverenje da trenutno ne postoje adekvatne političke alternative te je za očekivati da se Karzaji ponovo kandiduje na izborima u avgustu.

Diplomata upoznat sa najnovijim planovima navodi da se Karzaji još nije predao. I da u slučaju da SAD podrže njegovu vladu, onda bi se moralo postupati na način kako bi se osiguralo smanjenje nivoa korupcije, koji su trenutno na zastrašujućem nivou. Drugi diplomata kaže da su alternative koje stoje pred Karzaijem da razmotri predlog i eventualno da ga odbaci. On dodaje da niko ne može biti siguran da neko drugi možda ne bi vladao čak deset puta gore.

Jedan evropski zvaničnik kaže da je u Avganistanu neophodno uspostaviti dekoncentraciju moći. Potrebna je osoba pored Karzaija, neka vrsta izvšnog šefa, koji bi obavljao ono što mu se kaže, bio pouzdana ličnost na koju može da računa narod Avganistana. Još se sa sigurnošću ne može tvrditi kome će biti poverena nova uloga u Avganistanu, mada se u SAD spekuliše da bi to mogao biti reformistički ministar unutrašnjih poslova Mohamed Hanif Atmar, koji je postavljen u oktobru. Prema mišljenju analitičara, SAD rizikuju da pored Karzaija postave tehnokratu, koji će možda biti posmatran kao kolonijalista, iako će funkciju obavljati Avganistanac. Karzaji je prošle nedelje objavio da namerava da se odupre svakom pokušaju ukidanja njegovih ovlašćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari