Parastos stradalim Srbima u Hrvatskoj služen u Sabornom hramu u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

 

I ove godine u Sabornom hramu u Kragujevcu danas je služen parastos stradalim Srbima u građanskom ratu u Hrvatskoj 1991-1995. godine, kao i nestalim i umrlim u izgnanstvu.

Parastos, koji tradicionalno organizuje Udruženje Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla”, služio je njegovo Visoko preosveštenstvo mitropolit šumadijski gospodin Jovan.

– Danas, 4. avgusta, sećamo se kolona Srba iz Hrvatske koje su se 1995. godine slile put naše zemlje, rekla je dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstveu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava, koja je u ime grada Kragujevca prisustvovala parastosu.

Tih dana, podsetila je ona, nestalo je i stradalo oko 2.000 Srba, a prema procenama u brojne gradove u Srbiji tražeći spas, izbeglo je oko 220 000. Prema zvaničnom popisu iz 2011. godine, u Kragujevcu je bilo oko 11.000 interno raseljenih lica i oko 230 izbeglih.

– Oni su sada deo nas, a danas se Kragujevac, kao grad stradalnik sa tugom i bolom, i posebnom vrstom pijeteta seća žrtava ali i preživelih, i šalje poruku da se ne zaboravi i više nikada ne ponovi. Sa ove distance danas možemo reći da je to, u novijoj istoriji, dodala je Damnjanović, jedno od najvećih stradanja srpskog naroda iz zemalja u okruženju.

Udruženje Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla” tokom čitave godine, kroz različite programe, seća se onih koji su stradali i onih koji su morali da napuste svoja ognjišta u Hrvatskoj.

– Danas se navršava 29 godina od progona Srba iz Hrvatske, a u Kragujevac je, kaže Milan Ljubović, predsednik Udruženja, 1995. godine došlo oko 8.000 Srba. Sada ih ima manje, jer su se mnogi odselili u druge zemlje, a vrlo mali broj njih se vratilo na svoja ognjišta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari