Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su juče Francusku da pod hitno suspenduje svoju kontroverznu odluku o deportaciji Roma. Rezolucija za koju je glasalo 337 evroposlanika u 736-članom parlamentu u Strazburu zahteva oštru akciju Evropske komisije i vlada EU kada je reč o integraciji Roma, od kojih većina živi u siromaštvu.

„Parlament izražava duboku zabrinutost merama koje su preduzele francuske vlasti i druge članice Unije protiv Roma te apeluje na vlasti tih zemalja da suspenduju odluku o proterivanju Roma“.

Od avgusta vlasti u Parizu deportovale su 1.000 Roma u Rumuniju i Bugarsku. Ove nedelje, Italija je ponovo počela demontiranje ilagalnih romskih kampova u okolini Milana i Rima.

Francuska, koja je pretrpela kritike zbog proterivanja rumunskih i bugarskih Roma, zatražila je juče od Bukurešta da više integriše ovu zajednicu u društvo. Francuski ministar za imigraciju Erik Beson i državni sekretar za evropske poslove Pjer Lelu juče su u Bukureštu razgovarali sa rumunskim vlastima od kojih su zatražili da primene hitan nacionalni plan za integrisanje romskih građana u zemlji. Prethodno je rumunski lider Trajan Basesku optužio Francusku da proterivanjem Roma krši evropske norme.

Prošle nedelje, ministar Lelu optužio je Rumuniju da svoje Rome „uvaljuje“ njegovoj zemlji. Predsednik Basesku rekao je da od poseta francuskih zvaničnika „neće biti nikakvih koristi ako je njihov clj da se Rumuniji drži predavanja“. U Rumuniji živi najveća romska zajednica u Evropi, od 530. 000 do 2,5 miliona Roma. Veliki broj njih živi u siromaštvu i imaju poteškoća u pronalaženju posla čak i ako uspeju da steknu obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari