Francuska je pozvala vlasti Malija da počnu „razgovore“ s predstavnicima stanovništva na severu te države, uključujući i „neterorističke oružane grupe koje priznaju integritet Malija“, rečeno je juče u francuskom ministarstvu spoljnih poslova u Parizu. „Malijske vlasti treba bez odlaganja da se angažuju u pregovorima s legitimnim predstavnicima stanovništva na severu (lokalni odbornici, civilno društvo) i neterorističkih oružanih grupa koje priznaju integritet Malija“, rekao je portparol ministarstva Filip Lalio.


On je pozdravio to što je parlament u Maliju u utorak usvojio plan za posleratnu politiku zemlje. Lalio je ovo izjavio samo nekoliko sati pošto su francuske snage, same, bez učešća malijskih trupa, zauzele aerodrom u gradu Kidal, poslednjem velikom gradu na severu zemlje. Tokom vikenda zauzeti su gradovi Gao i Tibuktu, a islamisti su se povukli u pustinju. Samo dijalog sever-jug omogućiće povratak malijske države na sever zemlje, rekao je portparol francuskog ministarstva. Izbori koje je obećao predsednik Malija Dionkunda Traore do 31. jula ove godine, treba da se održe što je pre, dodao je Lalio.

Sačuvan veći deo knjiga i rukopisa

Johanesburg – Najveći deo vrednih starih rukopisa i knjiga iz Tombuktua sklonjen je na bezbedno mesto pre dolaska islamističkih snaga, saopšteno je juče. „Mislim da je sklonjeno oko 90 procenata, dokumenata“, rekao je direktor odeljenja za čuvanje starih rukopisa i knjiga na univerzitetu u Kejptaunu, u Južnoafričkoj Republici. Prema izjavama svedoka, islamisti su u prošli petak, tri dana pre nego što su francuske i malijske snage povratile kontrolu nad Tombuktuom, spalili više veoma vrednih starih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari