U Skupštini Srbije zvanično još nije ni počela letnja pauza, koja će trajati do 20. avgusta, a već se zna da po povratku s odmora poslanike čekaju brojni zadaci, među kojima se očekuju predlozi novog poslovnika i zakona o Narodnoj skupštini. Ako se Predlog zakona o Narodnoj skupštini nađe pred poslanicima po završetku letnje pauze biće to treći pokušaj usvajanja ovakvog akta.

U Skupštini Srbije zvanično još nije ni počela letnja pauza, koja će trajati do 20. avgusta, a već se zna da po povratku s odmora poslanike čekaju brojni zadaci, među kojima se očekuju predlozi novog poslovnika i zakona o Narodnoj skupštini. Ako se Predlog zakona o Narodnoj skupštini nađe pred poslanicima po završetku letnje pauze biće to treći pokušaj usvajanja ovakvog akta. Prethodna dva teksta zakona nisu prošla zbog oštre reakcije javnosti na predložene privilegije poslanika. Poslaničke privilegije, najavljuje Rajko Baralić (SPS), član radne grupe za izradu zakona o Narodnoj skupštini, nisu se našle u ovom Nacrtu zakona.

Poslovnik još nije gotov

Nacrt novog poslovnika još nije završen, mada je veći deo teksta usaglašen. Skupština Srbije bi novim poslovnikom trebalo da dobije komisiju za kontrolu službi bezbednosti i odbor za skupštinski budžet, a biće ukinut Zakonodavni odbor.

– Pored odbora za bezbednost, imaćemo i komisiju za kontrolu službi bezbednosti, a i odbor za skupštinski budžet, kao i odbor za ekonomiju i regionalni razvoj. Ideja je da odbori budu u skladu s resorima u Vladi. Smanjićemo broj odbora da bi oni bili efikasniji – kaže Boško Ristić. Ukoliko ove izmene budu usvojene, umesto Zakonodavnog odbora usklađenost zakonskih predloga i odluka sa Ustavom i zakonima proveravaće stručne službe parlamenta.

Članovi radnih grupa koje su radile na ovim dokumentima i koje su predvodili Rade Obradović (DSS) za zakon o Narodnoj skupštini i Boško Ristić (DS) za poslovnik uglavnom su optimisti i misle da će njihovi predlozi dobiti podršku poslanika. Optimizma nema u najvećoj poslaničkoj grupi SRS, čiji predstavnici nisu ni učestvovali u radu ovih radnih tela. Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe radikala, nedavno je u Skupštini izjavio da ne očekuje da se pred poslanicima uskoro nađe Predlog zakona o narodnoj skupštini. „Finansiranje će možda urediti, ali prava i dužnosti poslanika neće“, veruje Nikolić.
Radna grupa republičkog parlamenta završila je rad na Nacrtu zakona o Narodnoj skupštini početkom meseca i dostavila ga poslaničkim klubovima. Najznačajnija novina u ovom nacrtu jeste da će parlament imati svoj budžet, a biće definisane nadležnosti koje do sada Skupština nije imala, a koje proizlaze iz Ustava i novog državnog statusa Srbije, objašnjava šef radne grupe Rade Obradović.
– Neće se desiti da ministar finansija kaže da neće plaćati troškove putovanja, odlaske na parlamentarne skupštine. Skupština će u okviru stavki koje budu usvojene i koje već postoje u budžetu biti u mogućnosti da samostalno raspolaže tim sredstvima – kaže Obradović.
Prema rečima Radovana Radovanovića, na Nacrt zakona o Narodnoj skupštini neki poslanički klubovi već su najavili primedbe.
– Na poslednjoj sednici radne grupe koja radi na poslovniku dogovorili smo se da i oni predlože izmene Nacrta zakona o Narodnoj skupštini – dodaje Radovanović, poslanik LSV koji je član obe radne grupe. Radovanović kaže da se u oba tela, kao i većina članova, zalagao da opozicionim poslanicima ne sme da bude uskraćena mogućnost da iznose svoje stavove.
– Mislim da je vrlo važno da unapred znamo šta će Skupština raditi u kojem periodu. Da se više ne dešava da sednice budu zakazivane u roku od dva-tri dana i da materijal dobijemo uoči početka sednice. Moramo bar mesec dana ranije da znamo kalendar skupštinskih aktivnosti kako bismo se ozbiljno pripremili za rad – smatra Radovanović.
Na nedavnoj sednici Odbora za evropske integracije Radoslav Jović (SDPO) izneo je niz primedaba na dosadašnji rad na donošenju zakona o Skupštini. On je predložio da skupština formira odbor koji će pribaviti rešenja iz drugih zemalja i pripremiti predlog zakona koji će regulisati položaj poslanika.
– Zbog čega svi zakoni treba da budu u skladu s evropskim, osim ovog o Skupštini – upitao je Jović. On je primetio da stranački lideri sede u izvršnoj vlasti i izgleda pritiskaju svoje stranke da se ne napravi sveobuhvatni zakon o Skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari