Poslednje zasedanje gradskog parlamenta u Novom Pazaru obeležila je promena na mestu predsednika. Dosadašnja predsednica Sadija Plojović podnela je ostavku iz zdravstvenih razloga, kako je obrazložila, ali i dalje ostaje odbornica u lokalnoj skupštini. Odlukom skupštinske većine za novog predsednika izabran je Mirsad Đerlek, predsednik Sandžačke narodne partije (SNP), u kojoj je Plojovićeva funkcionerka. Đerlek je lekar i direktor novopazarske Opšte bolnice.


Odbornici opozicione Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) zahtevali su obrazloženje zašto se glasa o ostavci, a za odbornike SDA Sandžaka neuobičajeno je da se predsednik lokalne skupštine menja nekoliko meseci pre izbora. Odbornici ove dve opozicione partije nisu učestvovali u glasanju. Od 43 odbornika, za smenu je glasalo 27 odbornika i pet je bilo protiv. Đerlek je treći predsednik od konstituisanja ovog saziva gradskog parlamenta. Prvi predsednik bio je Fuad Baćićanin, iz SDA Sandžaka, kada su u koaliciji bili ta stranka i Sandžačka demokratska partija (SDP). Koalicija se raspala posle osam meseci i u februaru 2013. godine Sadija Plojović je izabrana za predsednicu. Skupštinsku većinu u Novom Pazaru čine koalicije okupljene oko SDP i SNS, SNP i BDZ Emira Elfića.

Skupština grada je donela Odluku o određivanju prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu. Novi niži cenovnik primenjivaće se od 1. januara sledeće godine. Novom odlukom teritorija grada podeljena je na sedam zona prema komunalnoj i infrastrukturnoj opremljenosti i saobraćajnoj povezanosti sa centrom grada. U prvoj zoni su centralne gradske ulice i tu je prosečna cena kvadratnog metra najskuplja. Za građevinsko zemljište je 26.386 dinara, za stanove 87.956, kuće 79.160, poslovne objekte 172.200 i 43.978 dinara je cena za garaže. Seosko područje je u sedmoj zoni u tu su nove cene prosečnog kvadratnog metra najniže. U toj zoni prosečna cena kvadratnog metra građevinskog zemljišta je 3.655 dinara, poljoprivrednog 40 i 30 dinara plaćaće se šumsko zemljište po kvadratu. Odbornici su usvojili i pravilnike o platama, naknadama i drugim primanjima postavljenih, izabranih i imenovanih lica u gradskoj i Upravi za naplatu javnih prihoda.

Imenovanja direktora

Gradski parlament doneo je i odluku o osnivanju novog javnog komunalnog preduzeća „Parking servis“ i za v. d. direktora imenovali Armina Mehovića, inženjera građevine, kojem je ovo prvo radno mesto. Do sada je poslove upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila obavljalo JKP „Gradska čistoća“. Za v. d. direktora Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ ponovo je izabran Elija Rebronja, jer UO ove ustanove nije u zakonskom roku od godinu dana imenovao direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari