Poslanici tajlandske opozicione Demokratske stranke juče su svi podneli ostavke i pridružili se antivladinim protestima. Opozicioni poslanici su ostavke podneli uz obrazloženje da parlament kontroliše „Taksinov režim“ i da je ta institucija „nezakonita“, javili su lokalni mediji.


U Tajlandu od novembra traju protesti zbog vlade premijerke Jingluk Šinavatre, za koju demonstranti tvrde da je samo marioneta svog brata Taksina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom udaru 2006, posle optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja.

Ranije je samo jedna grupa poslanika Demokratske stranke, uključujući bivšeg potpredsednika Vlade Sutepa Taugsubana, podnela ostavku i stala na čelo uličnih protesta. Sutep je pozvao demonstrante da danas zauzmu zgradu Vlade. Demonstranti traže da se formira „narodni savet“ koji bi izabrao novog premijera.

Premijerka Tajlanda izjavila je juče da narod može da odluči šta je potrebno učiniti i izrazila spremnost za raspisivanje referenduma o raspuštanju parlamenta. Ona je odbacila ideju da se povuče s funkcije, ocenivši da bi takav potez bio neustavan i nedemokratski, a da je referendum u skladu sa Ustavom.

„Spremna sam da poslušam predloge demonstranata. Nisam fanatično vezana za funkciju. Spremna sam da podnesem ostavku i raspustim parlament, ukoliko to bude želja većine građana Tajlanda“, rekla je Jingluk Šinavatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari