U državi Togo na zapadu Afrike juče su održani prvi parlamentarni izbori od smrti Gnasinbea Ejademe, koji je vladao zemljom 38 godina. Glavne opozicione partije takođe su učestvovale na izborima, nakon gotovo dve decenije bojkota. Reporteri navode da je na nekim biračkim mestima bilo zastoja i dugih redova.

U državi Togo na zapadu Afrike juče su održani prvi parlamentarni izbori od smrti Gnasinbea Ejademe, koji je vladao zemljom 38 godina. Glavne opozicione partije takođe su učestvovale na izborima, nakon gotovo dve decenije bojkota. Reporteri navode da je na nekim biračkim mestima bilo zastoja i dugih redova. Ukoliko izbori prođu kako treba, analitičari navode da bi donatori mogli da obnove pomoć ovoj zemlji koja je obustavljena već 15 godina kao odgovor na zloupotrebe ljudskih prava i lošu vladavinu. Nekoliko partija i nezavisnih kandidata takmiče se za parlamentarna mesta.
Opozicione partije među kojima su Ujedinjene snage za promene, veterinarskog opozicionog lidera Gilhrista Olimpije vodili su uglavnom mirnu kampanju karnevalskog tipa. Ejadema je sve do smrti 2005. bio predsednik koji je najduže vladao u nekoj afričkoj zemlji. Na vlasti je proveo gotovo četiri decenije a njegov odnos prema opoziciji bio je krajne neprincipijelan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari