Ne nazire se kraj Partizanovoj agoniji. Loše igre i rezultati iz kvalifikacija za Ligu šampiona i domaćeg prvenstva očekivano su se preneli i na Ligu Evrope, jer je srpski prvak takmičenje u J grupi započeo porazom od Tuluza 2:3 (1:2). Kombinovani tim iz Francuske, koji je sa pola gasa odigrao sinoćnih 90 minuta, bio je previsoka prepreka za mesecima raštimovani „parni valjak“.

 

Partizan – Tuluz 2:3 (1:2)

Stadion: Partizana. Gledalaca: 13.865. Sudija: Selčuk Dereli (Turska). Strelci: Krstajić 23, Kleo 66 – Siri 29, 38, Devo 48. Žuti kartoni: Lomić, Gavrančić (Partizan), Pele, Sisoko (Tuluz).

Partizan: M. Božović – Knežević (od 46. Stevanović), Đorđević, Gavrančić (od 51. Tomić), Krstajić – Fejsa, Petrović – Ilić (od 62. Kleo), Moreira, Lomić – Diara.

Tuluz: Pele – Kongre, Kapue, Nunkej, Mbenge (od 75. Maćado) – Berson – Devo (od 65. Braten), Sisoko, Siri, Tabanu – Pentekot (od 61. Žinjak).

 

Goleadu je počeo domaćin. Niotkuda i ni iz čega, jer veći posed lopte Partizanu dugo nije doneo ni jednu ozbiljniju akciju prema šesnaestercu strpljivih, taktički zrelih i disciplinovanih gostiju koji su po bodove krenuli bez čak šestorice standardnih prvotimaca (kartoni i povrede) i najboljeg strelca prošlog francuskog prvenstva Žinjaka (meč počeo na klupi). Oporavljeni Moreira nije mogao sa četiri štopera (Knežević i Krstajić bili bekovi), dva zadnja vezna i bekom na krilu (Lomić dobio prednost u odnosu na Tomića) da organizuje igru i dođe do jedinog napadača Diare, pa je sam napravio prvu konkretnu šansu. Njegov udarac protivnički defanzivac skrenuo je u korner, Lomić odatle pronašao u skoku najvišeg Mladena Krstajića, a iskusni povratnik u Humsku glavom doneo vođstvo (22. minut). Popularni Le Tef brzo je odgovorio. Dubinska lopta sa sredine terena završila je kod jedinog špica rivala Pentekota, ovaj je iz prve poslao Siriju, a vezista ljubičastih fintom izlomio leđa Đorđeviću i na očigled zaostalog Petrovića savladao ponovo nesigurnog golmana Božovića (29.). Isti fudbaler još jednom je kaznio hronične nedostatke u defanzivi crno-belih. Sisoko mu je odložio loptu na dvadesetak metara iskosa od mreže crno-belih, a dvostruki strelac jakim šutem u donji levi ugao najavio pobedu svog tima (38.).

Da će bodovi otići Tuluzu bilo je jasno već na otvaranju drugog poluvremena. Devo je testirao našeg čuvara mreže, a ovaj opet pao na ispitu, jer je samo usporio let lopte, koja ga je preskočila i još jednom promenila stanje na semaforu (48.). Imala je naša ekipa više od igre do kraja utakmice, pokušavali su, više stihijski nego organizovano, izabranici Gorana Stevanovića, stići makar do (60.000 evra vrednog) remija, ali velika želja nije bila dovoljna da se amortizuje neverovatna sporost u dodavanju, slaba forma pojedinaca, i još slabija kondicija celog kolektiva, koji ima sve više problema i sa samopouzdanjem. Pogodak Kordove Klea samo je ublažio opor utisak i već viđeni poraz. Diara je ušprintao po levoj strani i uposlio brazilskog centarfora, koji je u trku matirao Pelea.

To je, nažalost, bio poslednji trzaj posrnulog Partizana, kojeg već u nedelju čeka težak i veliki superligaški derbi sa Vojvodinom.

Goran Stevanović, trener Partizana: Dobro smo ušli u utakmicu, nismo hteli da se zalećemo, jer bi to bio preveliki rizik, pa smo šansu tražili najviše iz prekida. Igrali smo tačno onako kako to Evropa traži, međutim, desile su nam se dve individualne greške, rekao bih neopreznosti iz velike želje. Još sam zadovoljniji igrom u drugom poluvremenu, pogotovo rezervnih igrača koji su fantastično odradili posao.

 

Trojica povređenih pre meča

U tuči na Obilićevom vencu, koja se dogodila pre meča između Partizana i Tuluza, povređena su trojica muškaraca, od kojih su dvojica državljani Francuske, a jedan Srbije. Jedan od dvojice povređenih Francuza, star 28 godina, u životnoj je opasnosti. Francuski konzul u ambasadi u Beogradu Fabris Furmi obišao je, sa saradnicima, povređene sunarodnike u Urgentnom centru kako bi dobio više informacija o stanju njihovih povreda, rekla je portparolka francuske ambasade Nađa Petrovski.

Sudijska petorka

Prvi put na jednoj utakmici u Srbiji igru su nadgledala petorica sudija. Glavnom arbitru, inače vrlo slabom, Turčinu Dereliju, osim dvojice standarnih pomoćnika iza aut linija asistirala su i dva delioca pravde, razmeštena iza golova Partizana i Tuluza. U pitanju je novina koju je Evropska fudbalska federacija uvela ove sezone, za početak u Ligi Evrope, koja je po uzoru na prestižniju i bogatiju Ligu šampiona dobila svoju himnu.

Moreira: Jeftini golovi

– Dobro smo počeli, poveli, ali smo posle napravili nekoliko jeftinih grešaka i došli u situaciju da jurimo rezultat. Poslednjih 20 minuta igrali smo kao Partizan, pokazali karakter, ali to nam, nažalost, nije bilo dovoljno. Ništa još nije izgubljeno, biće vremena i prilika za popravni – kaže plejmejker Partizana Almami da Silva Moreira.

Krstajić: Popravili smo igru

– Popravili smo igru, ali nam se desilo ono čega sam se pribojavao pre meča. Pala nam je koncentracija i to tri puta, a posle tako primljenih golova jako je teško vratiti se. Tek je počelo takmičenje, još pet utakmica je pred nama, ali ovim porazom napravljen je korak unazad – smatra strelac prvog kola za crno-bele Mladen Krstajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari