Građani Srbije u ovom momentu gaje veliko poverenje u mogućnosti Vlade Srbije da se razračuna sa problemom korupcije, pa čak 41 odsto ispitanika smatra da će se nivo korupcije smanjiti tokom ove godine, pokazuje istraživanje javnog mnjenja CeSid-a i UNDP – „Stav građana Srbije prema korupciji“. Istraživanje je obavljeno u decembru prošle godine i u njemu je učestvovalo 597 punoletnih građana.

Podrška javnosti Vladi u borbi protiv korupcije drastično je porasla, tako da 32 odsto građana smatra da je Vlada na dobrom putu, što je dvaput više zadovoljnih građana nego sredinom prošle godine. Takođe, policija i Vlada su na vrhu liste institucija za koje građani smatraju da bi trebalo da budu na čelu borbe protiv korupcije, a veliki pomak je zabeležen u slučaju sudstva i Agencije za borbu protiv korupcije, koja beleži porast sa 13 na 26 odsto podrške građana. Zanimljivo je i da građani smatraju da su Vlada, Narodna skupština i vojska značajno smanjili korupciju u svojim redovima.

„U ovom trenutku 15 odsto ispitanika vidi korupciju kao najveći problem Srbije, a direktan kontakt sa korupcijom je u prethodna tri meseca imalo osam odsto ispitanika, dok je svaki peti indirektno upoznat sa slučajevima“, navodi se u istraživanju koje je juče predstavljeno u Medija centru.

Marko Blagojević, programski direktor CeSid-a, naveo je da je prosečni iznos mita među ispitanicima koji su rešili ili bili primorani da ga daju krajem 2012. bio 168 evra. Političke partije i dalje dominiraju kao najkorumpiraniji deo srpskog društva, a zatim slede zdravstvo i pravosuđe. Prema mišljenju ispitanika, lekari su najkorumpiraniji deo zdravstvenog sistema, dok su u pravosuđu to sudije. Kako se navodi u izveštaju, najmanje je onih koji smatraju da je mito neophodan za pregled kod lekara opšte prakse, dok je već operacija preko reda ili čak standardna operacija nešto što se dosta naplaćuje od pacijenata – čak do 700 evra.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, 79 odsto ispitanika smatra da bi kazne trebalo da budu oštrije, a ključni zaključak je da građani bez ostatka žele da kriminalci budu kažnjeni.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da borba protiv korupcije nije njegova lična borba, niti poseban politički program, nego proces u kojem učestvuju državne institucije kako bi Srbiju učinili boljim mestom za život.

Hapšenje Šarića do juna

Prema rečima prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, hapšenje narko-bosa Darka Šarića očekuje se u prvoj polovini godine. On je, naime, rekao da veruje da Ivica Dačić „zna šta govori“ kada je reč o ovom slučaju. „ Verujem da Dačić zna šta govori, on vodi Vladu. Bilo ko, pa makar i iz mog okruženja, odgovaraće ako je sarađivao sa Šarićem“, kazao je Vučić. On je dodao da se na pronalaženju Šarića radi sa evropskim i svetskim službama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari