Analizom najnovijih finansijskih izveštaja stiče se zaključak da su komiteti i Demokratske i Republikanske partije potrošili oko dve trećine novčanih fondova na komfor svog komitetskog osoblja – velikodušno su izdvajali za skupe hotele, ručkove, iznajmljivanje limuzina te napojnice, navodi se u izveštaju čije detalje objavljuje ugledni Vašington post.

Izveštaji o mesečnim troškovima komiteta ilustruju praksu trošenja ogromnih suma novca sa ograničenom odgovornošću. Nijedan komitet, čini se, nema čiste računice niti smernice kada je reč o potrošnji, a u izveštajima se čak i ne objašnjavaju ogromni troškovi navedeni pod kategorije kao što su „nabavke za kancelariju“ te „napojnice“ i „saveti“ plaćeni iz fondova koji su oslobođeni poreza.

Nevladin Centar za odgovornu politiku kalkuliše da je na administrativne troškove i donatore utrošeno oko 60 miliona dolara demokratskih prihoda u periodu do kraja februara ili 59 odsto ukupnih prihoda, što premašuje sumu od 100 miliona dolara. Republikanci su potrošili 74 miliona dolara ili 68 odsto od 109 miliona prihoda. Prema pravilu koje važi za neprofitne organizacije administrativni i troškovi za prikupljanje novca ne bi trebalo da budu veći od 20 do 25 odsto prihoda.

Šejla Krumholz, izvršni direktor Centra, kaže da je kontroverzan prošlomesečni trošak republikanskog nacionalnog komiteta od 1.946 dolara, koji je otišao na ručkove i noćne klubove. Krumholzova smatra da je ovakva praksa moguća jer ne „postoji adekvatan budžetski nadzor unutar partija“.

„Postoji klasa političkih donatora koji gošćenje vinom, večerama i gala prijemima vide kao mali deo naknade za njihove donacije“, kaže Entoni Korado, profesor na Kolbi koledžu, inače stručnjak za finansiranje partija. Prema njegovim rečima, veći deo trenutne potrošnje „nije vrsta koja bi se mogla prevesti kao finansijsko dobročinstvo“, jer se jasno vidi da je dobar deo novca otišao na čarter letove, iznajmljivanje limuzina, skupe obroke i pića koji se konzumiraju u partijskim štabovima“.

Ken Berger, koji vodi grupu Navigator iz Nju Džersija, najveću američku organizaciju zaduženu za finansijsku procenu neprofitnih društava širom zemlje, kaže da je „najkritičnije merilo efektivnost“. On ističe da je njegov savet za buduće donatore da bi trebalo da se klone bilo koje neprofitne organizacija koja troši više od 60 do 70 odsto prihoda.

Kada su na primer predsednik republikanskog nacionalnog komiteta Majkl Stil i njegove kolege poveli nekoliko partijskih donatora u planinsko odmaralište Džekson hol u Vajomingu avgusta prošle godine, na primer, golf i tenis su im bili plaćeni, ugovoren rafting kao i lov na pastrmke te unajmljeni fotografi i vozači. Takođe unajmili su i ketering koji im je isporučio hranu u vrednosti od 1.300 dolara. Uključujući i sobe u hotelu Četiri godišnja doba, koji promoviše razne „avanture i izlete“ ceo ugođaj je, kako pokazuje izveštaj, koštao više od 170.000 dolara iz partijske kase. Demokratska stranka je potrošila 176.000 dolara za 14 meseci na ketering usluge za događaje u vašingtonskom hotelu Hilton.

Prošlog meseca, republikanski nacionalni komitet je potrošio 260.476 dolara na samo jedan sastanak na Havajima, a na fudbalske ulaznice za meč Dalas kaubojsa 14.937 dolara, piše u izveštaju. Troškovi republikanskog komiteta za „kancelarijske nabavke“ za februar iznose 773.000 dolara, što uključuje hiljade dolara utrošene na skupa vina i druga pića. Stručnjaci kažu da firma koja zapošljava oko 100 radnika, što je veličine glavne kancelarije republikanskog nacionalnog komiteta, potroši između 30.000 i 50.000 dolara godišnje na razne rashode. Dag Hej, portparol republikanskog komiteta nije želeo da komentariše izveštaj o potrošnji komiteta. Portparol demokratskog komiteta Heri Sevugan objašnjava da postoje situacije kada komercijalni letovi nisu dostupni, te su stoga zvaničnici ovog komiteta prinuđeni da unajmljuju privatne avione.

Za finansiranje prošlogodišnjeg događaja u organizaciji republikanskog nacionalnog komiteta u Beverli hilsu, Kalifornija, na primer, potrošeno je 717 dolara na limuzine, 11.076 dolara na luksuzni restoran Spago i 4.583 dolara na Beverli Vilšir hotel. Na vina iz Vermont vinograda ovaj komitet je potrošio 982 dolara, trošak podveden pod kategoriju „nabavke za kancelariju“. Oba partijska komiteta potrošila su pozamašne sume za večere i ručkove na destinacijama poput Majami biča, Las Vegasa, Havaja i Boka Raton na Floridi. Stručnjaci kažu da će obema partijama biti veoma teško da objasne zašto su na ovaj način trošili novac donatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari