Pouzdani senator Republikanske partije Pet Domenici izjavio je juče da želi što pre da vidi kraj borbenih operacija u Iraku i da američke trupe treba da se vrate kućama do proleća naredne godine. Ovakav stav republikanaca predstavlja najnoviji udarac nepopularnoj strategiji za Irak američkog predsednika Džordža Buša.

Pouzdani senator Republikanske partije Pet Domenici izjavio je juče da želi što pre da vidi kraj borbenih operacija u Iraku i da američke trupe treba da se vrate kućama do proleća naredne godine. Ovakav stav republikanaca predstavlja najnoviji udarac nepopularnoj strategiji za Irak američkog predsednika Džordža Buša. „Podržavam novu strategiju koja bi udaljila naše trupe od borbenih operacija i omogućila im da se vrate kućama“.
Dugogodišnji senator iz Novog Meksika poslednji je od nekoliko partijskih lojalista i bivših ratnih pristalica koji su se u poslednjih 10 dana okrenuli od Bušove politike u Iraku. Svi oni apelovali su na što skoriju promenu politike i obećali da će se izolovati od republikanskog predsednika u njegovom pokušaju da brani nepopularni rat. Senatori Ričard Lugar iz Indijane i Džordž Vojnovič iz Ohaja, izjavili su prošle nedelje da bi SAD trebalo da značajno da smanje vojno prisustvo u Iraku i da u isto vreme rade na jačanju diplomatske kampanje.
Očekuje se da će republikanski senator Džon Vorner iz Virdžinije izneti ove nedelje novi pristup SAD prema Iraku. „Ne podržavam momentalno povlačenje iz Iraka ili smanjenje finansiranja naših trupa“, izjavio je Domenici.
„Pažljivo sam razmotrio situaciju u Iraku i smatram da ne možemo da nastavimo da tražimo od naših trupa da se žrtvuju na neodređeno vreme“, dodao je on. Domenici je izabran 1972. i visoki je član panela koji nadgleda potrošnju u oblasti odbrane. Senator je izjavio da je situacija u Iraku sve gora, kao i da danas podržava dvopartijsku studiju Iračke studijske grupe. Prema zaključcima izveštaja te grupe borbene trupe bi trebalo da napuste Irak do marta 2008, kao i da bi SAD trebalo da smanje političku, vojnu i ekonomsku pomoć Iraku ukoliko vlada u Bagdadu ne načini bitan napredak.
Predsednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi, demokrata iz Kalifornije i lider demokratske većine Heri Rid iz Nevade izjavili su da je vreme da republikanci s reči pređu na dela i glasaju za povratak vojnika iz Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari