Da nije Partizana neke od najvećih evropskih i svetskih klubova i fudbalera gledali bismo isključivo na televiziji, negde tamo daleko.

Petostruki uzastopni prvak Srbije ima mizeran učinak u ligaškoj fazi UEFA takmičenja u poslednjih desetak godina, sa sve 12 vezanih poraza na gostujućim terenima, pre sinoćnje utakmice s Interom u Milanu, ali zato je jedini naš tim koji trku za slavom i milionima evra ne završava već u sezoni kupanja. A, samo njegovom zaslugom Beograd je uživo video više slavnih timova, trenerskih velemajstora i vrhunskih igrača od 2003. godine i prvog od dva učešća crno-belih u najvećoj i najbogatijoj Ligi šampiona, do koje nije dobacila nijedna druga ekipa iz ove naše fudbalske nedođije.

„Parni valjak“ nije kao Borusija iz Dortmunda, našeg Neneva Subotića, pre neko veče, skinula tantijeme španskim „kraljevićima“, ali tridesetak hiljada sretnika s tribina stadiona u Humskoj nikada neće zaboraviti jesen 2003, kada je tadašnji i sadašnji kapiten Saša Ilić s ostalom crno-belom „kompanijom“ odigrao 0:0 protiv prve postave čuvenih „galaktičara“, predvođene Zidanom, Raulom, Kasiljasom, Figom, Robertom Karlosom i Bekamom, čija se imena, kao i trofejnog trenera im Del Boskea i dan-danas izgovaraju s divljenjem i strahopoštovanjem u svakom kutku planete. Partizan nije dao na sebe ni u beogradskim duelima s francuskim velikanom Olimpikom iz Marseja (1:1), kojem ni legendarni Drogba u napadu nije bio dovoljan za slavlje na Topčiderskom brdu, kao ni protiv potonjeg osvajača LŠ Porta (1:1), s asovima poput Deka, Karvalja, Baije, Koštinje i budućeg trenerskog maga Žozea Murinja. Eliminacija Njukasla, s jednim od boljih engleskih špiceva u 20. veku Širerom, pre ovih bitaka, samo je upotpunila tu lepu priču.

Već sledeće godine Partizan je bio domaćin Akinfejevu, Žirkovu, Vagneru, braći Berezucki i Oliću, u dresu CSKA iz Moskve, koji je prošao naš tim u osmini finala Lige Kupa UEFA (1:1) i kasnije doneo prvi evropski trofej u istoriji ruskog fudbala.

Fenerbahče nije daleko dogurao u LŠ u njenom izdanju iz 2008/09, ali su fanovi crno-belih u tom remiju, pred vratima elite (2:2), ponovo videli Brazilca Karlosa i turske vedete Demirela, Sahina i Šenturka. Malo posle njih i Italijane Delvekija i Kasana u porazu od Sampdorije (1:2) u ligaškom delu Lige UEFA. Ukrajinski Šahtjor, redovni učesnik LŠ i osvajač Lige UEFA 2009, dva puta je dolazio u našu prestonicu. Prvo u Ligi UEFA 2009, kada je „parni valjak“ poslednji put slavio u nadmetanju po grupama (1:0), a onda i u LŠ (0:3), pre dve godine, u oba navrata s paklenim brazilskim kvartetom Fernandinjo, Žadson, Adrijano, Vilijan. Te 2010. Partizan se sa svojim fanovima poklonio i velikom Arsenalu, sa sjajnim trenerom Arsenom Vegnerom, Nasrijem, Aršavinom, Rosickim i Songom.

Sledeći spektakl zakazan je za 8. novembar, kada u Humsku stiže Inter, a u timu pobednika LŠ 2010. možda i Milito, Zaneti, Snajder, Kasano, Handanović i druge zvezde neroazura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari