Posle veoma dobrih rezultata na početku Jadranske lige, srpske klubove u drugom kolu očekuju nova iskušenja u vidu Krke, Bosne, Heliosa, Olimpije i Budućnosti.

Prošlogodišnji šampion NLB lige, Partizan, dočekuje slovenački Helios, tim koji u svojim redovima nema zvučnih imena. Ekipa Rada Mijanovića osim Mateja Krušiča ne poseduje igrača preko 210 centimetra, što jasno ukazuje da su dosta slabiji pod reketom. U takvoj strukturi za očekivati je da slovenački klub neguje brzu igru sa mnogo šuteva sa distance. Neće biti greška ako pretpostavimo da njihov trener forsira „pik end rol“ igru na ivici linije za tri poena, jer bi u takvoj situaciji njihovi visoki igrači prilikom otvaranja iz bloka mogli da iskoriste šut sa poludistance. Partizan je u fazi uigravanja. Jasno je da će ove sezone, fizionomija igre crno-belih biti drugačija. Akcenat će biti stavljen na brži timski napad, sa dosta kontri i polukontri. Ukoliko budu odigrali malo bolje u odnosu na nastup protiv Krke pobeda ne bi smela da dođe u pitanje.

Osokoljeni pobedom u meču sa FMP, Crvena zvezda u drugom kolu gostuje u Novom Mestu, gde će ih ugostiti neugodna ekipa Krke. Aduti Ivana Sunare pokazali su u meču protiv Partizana da su veoma opasni ako im protivnik dozvoli da se raspucaju. Predvođeni iskusnim Marcelićem koji poseduje dobar šut, naročito nakon otvaranja iz bloka i Pavićem, čija je leđna tehnika i polu horog dosta dobar, Krka može da bude neugodna pogotovu na domaćem terenu. Treba naročito obratiti pažnju na tranziciju iz odbrane u napad jer Prajs i Šilds umeju dosta brzo da prenesu loptu na protivničku polovinu i da direktno krenu na ulaz.

Hemofarm će imati prilike da na gostovanju u Sarajevu pokaže arsenal kreativnih rešenja. U tome ih posle pobede u meču sa Heliosom, može sprečiti ekipa Bosne koja je poprilično izmenila sastav. Utisak je da su slabiji u odnosu na prošlu sezonu. Doveli su Ivanovića na četvorci i Đorđevića na pleju (obojicu iz Vojvodine), što je premalo za neki značajniji rezultat. Nema sumnje da su Vrščani favoriti u ovom meču.

Novosađani u Spensu žele da uvere sve simpatizere Vojvodine da pobeda na gostovanju u Zagrebu protiv istoimenog tima nije bila slučajna. Ukoliko se Šutalo bude raspucao a Borovnjak, Gajići Jovanovićbudu bili na visini zadatka pod košem, Podgoričani bi mogli da budu u velikom problemu. U redovima Budućnosti treba posebnu pažnju obratiti na Dašića, Micova, Bojovića (bivšeg igrača Vojvodine), Otaševića i Maraša.

Hrvatski derbi u Zagrebu

Veću drugom kolu Jadranske lige najbolji hrvatski klubovi Cibona i Zadar odmeriće snage u hali Dražen Petrović. Zagrepčani će u ovom meču imati prilike da se iskupe za poraz u Vršcu. Naime, tim Velimira Perasovića u mnogome je promenio ekipu pred novu sezonu. Kus, Longin i Troha na dvojci, Markota na četvorci i Prkačin na petici trebalo bi da budu pojačanja uz koje će Cibona nastaviti dominaciju u hrvatskom prvenstvu kao i da ozbiljnije konkuriše za trofej u NLB ligi. Zadrani su se poprilično pojačali na centarskoj liniji. Uz Ružića i Ivanova, trener Aleksandar Petrovićdoveo je i Rančića na beku, kao i Diksona na pleju. nema sumnje da će mečbiti veoma interesantan. Ciboni je slabija igra u odbrani, pre svega u spoljnoj liniji, što bi Zadrani mogli da iskoriste. Ukoliko budu bazirali napad na prodorima igrača na dvojci i trojci, Gečevski i saigrači imali bi lepe šanse da pobedom napuste Zagreb. Još jedan hrvatski duel odigraće se na Gripama, gde domaći Split dočekuje Zagreb od 19 časova. Svi ostali mečevi drugog kola počinju sat kasnije.

 

Parovi drugog kola

Partizan – Helios, Krka – Crvena zvezda, Bosna – Hemofarm, Vojvodina – Budućnost, Olimpija – FMP, Cibona – Zadar, Split – Zagreb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari