Kada dolaziš iz Srbije i njene lige, a konkurencija su ti klubovi koji i kada se izbore za Evropu iz nje ispadnu pre nego što čestito prođu pasošku kontrolu, onda je svaki rival u Ligi šampiona težak, a grupa prejaka. Kroz tu prizmu trebalo bi posmatrati i engleski Arsenal, ukrajinski Šahtjor i portugalsku Bragu, protivnike našeg prvaka Partizana u H grupi elitnog takmičenja. Londonska ekipa nema snagu, trofeje i novac Mančester junajteda i Čelsija (nesuđene rivale crno-belih), ali trener Arsen Venger i družina koju vodi pripadaju vrhu ostrvskog fudbala.

 Tim iz rudarskog Donjecka ne može da se podiči slavnim imenom i tradicijom, ali njegov prebogati gazda svake sezone potroši brdo para na pojačanja, što mu je 2009. donelo trofej u Kupu UEFA. Braga nema renome Porta ili Sportinga, ali je na na putu do LŠ očitala bukvicu jednoj Sevilji. U takvom odnosu snaga, Partizan je potpuni autsajder, što mu, naravno, ne oduzima pravo da se nada bodovima i još većem novcu od zarađenih 7,1 miliona evra. Tako su u taboru „parnog valjka“ i prihvatili vesti s jučerašnjeg žreba u Monaku.

– Nijedna od ove tri ekipe nije slična s druge dve, pa ćemo se za svakog protivnika pripremati na drugačiji način. Najveća želja mi je da ne budemo samo učesnici Lige šampiona, već da je igramo kao svi ostali. Ne znam koliko smo u ovom trenutku spremni za to, naša strategija podrazumevala je pravljenje tima koji bi se za dve, tri godine ravnopravno nosio s protivnicima kako god se oni zvali, ali to ne remeti našu ideju da pokušamo prezimiti u Evropi. Pošli put Partizan je u Ligi šampiona osvojio tri boda, bilo bi lepo da to ponovimo i ako je moguće napravimo još više – mirno je reagovao trener crno-belih Aleksandar Stanojević, koji je gledajući prenos sa igračima i novinarima više puta glasno poželeo Barselonu, Mančester junajted, Čelsi, Inter, Milan i ostale velikane iz tzv. prvog šešira.

Mada su njegovi prethodnici često imali problema s održavanjem forme, motivacije i rezultata u domaćem prvenstvu i Kupu zbog paralelnih obaveza u Ligi Evrope ili Ligi šampiona, mladi stručnjak ne pravi problem oko velikog broja utakmica koje su pred njim i njegovim izabranicima.

– Ima ekipa koje igraju i po 70 utakmica u sezoni, pa nikad nisam čuo nekog trenera da se žali na umor, jer su mu igrači nastupali u Ligi šampiona. Naravno, mi imamo obavezu prema našim takmičenjima. Moramo da pravimo rezultate koji su nas i doveli priliku da se borimo za Ligu šampiona – ne zapostavlja obaveze u nacionalnim takmičenjima trener jedinog srpskog kluba koji će do zime igrati Evropi.

Kapiten crno-belih Mladen Krstajić, do prošlog leta vođa nemačkog Šalkea, još je pribraniji u komentaru šansi njegovog tima. Reklo bi se i nezadovoljniji.

– Hteo sam jače protivnike, bolje da smo upali u neku od „grupa smrti“. Bojim se da će se u javnosti stvoriti slika i atmosfera da možemo da prođemo, jer osim, donekle, Arsenala nijedan od ovih klubova nije iz ranga najatraktivnijih. Time će pritisak biti još veći. A, ne želim(o) da bilo kome budemo topovska hrana. Ni Englezima, koji dolaze iz jedne od najjačih liga na svetu, ni Šahtjoru koji nam je u meču Lige Evrope prošle godine u Donjecku očitao onakvu fudbalsku lekciju, ni Bragi koja je izbacila jednu Sevilju. Moramo što pre stišati euforiju zbog fantastičnog uspeha zvanog plasman u LŠ, vratiti se na zemlju i nastaviti s normalnim radom. Što se mene tiče, o LŠ ću sledeći put da razmišljam i pričam tek kada se primakne prva utakmica u grupi. Od sutra me zanima samo OFK Beograd. I tako redom, u našem prvenstvu – već se „ohladio“ štoper crno-belih.

Njegov „parnjak“ iz zadnje linije Marko Jovanović deli mišljenje poznatijeg i uspešnijeg kolege.

– Svi protivnici su jaki i dovoljno inspirativni samim time što su ušli u Ligu šampiona. Ne znam koliko možemo u ovoj konkurenciji, ali siguran sam da nećemo ni pred kime ustuknuti. Igraćemo i boriti se najbolje što možemo, pa šta uradimo. Toliko o LŠ, okrećemo se OFK Beogradu. To nam je sada najvažnija utakmica i moramo da je dobijemo kako znamo i umemo. Valja ponovo osvojiti titulu ako hoćemo da se i sledećeg leta trkamo za elitno takmičenje – razuman je mladi defanzivac.

Početak u Donjecku, kraj u Londonu

1. kolo: sreda, 15.09. Šahtjor – Partizan

2. kolo: utorak, 28.09. Partizan – Arsenal

3. kolo: utorak, 19.10. Braga – Partizan

4. kolo: sreda, 03.11. Partizan – Braga

5. kolo: utorak, 23.11. Partizan – Šahtjor

6. kolo: sreda, 08.12. Arsenal – Partizan

U „fokusu“ Brkić, Adi i Boja

Plasman u LŠ uvećao je apetite i kapacitete Partizana u ovom prelaznom roku, koji je u susret skorijem zatvaranju fudbalske pijace u Evropi maksimalno ubrzao i uozbiljio potragu za golmanom, štoperom i špicem. Kako se može čuti iz izvora bliskih vrhu kluba, ukoliko se poklope sve potrebne kockice među stative bi uskoro mogli da stanu prvi čuvar mreže Vojvodine i povremeni A reprezentativac Željko Brkić ili Damir Kahriman (Javor) koji je i pre par meseci bio na spisku želja crno-belih. Najzad, u Humsku bi posle nekoliko godina mogao da se vrati kamerunski centarfor Pjer Boja. Pred nama su dani raspleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari