Istorijski žreb Evrolige za srpsku klupsku košarku u Barseloni bio je baš nemilosrdan po naše „večite rivale“. Dobra strana je da će crno i crveno-beli ugostiti vrhunske evropske klubove, a loša da će imati pretežak put do TOP 16 faze najelitnijeg takmičenja.

Srbija će prvi put imati dva predstavnika u Evroligi, što će uglavnom Beograđanima omogućiti sijaset odličnih mečeva u Pioniru, barem do početka 2014, kada će se razmotriti mogućnost da se Zvezda, ali i Partizan presele u Kombank arenu. Crno-beli će 17. oktobra takmičenje započeti u grupi A, u konkurenciji Barselone, CSKA, Fenerbahčea, Nantrea i Budivelnika. Zvezda će, nakon 15 godina, prvu fazu Evrolige dočekati u grupi D zajedno sa Panatinaikosom, Makabijem, Laboralom, Lokomotivom Kubanj i pobednikom kvalifikacija.

Na prvi pogled, s obzirom na to da je većina timova daleko od konačnog sastava za narednu sezonu, utisak je da su večiti rivali svrstani u najteže grupe. Partizan će na „crtu“ Barseloni i CSKA (kao i prošle sezone), učesnicima poslednjeg fajnal-fora. Katalonci će drastično promeniti tim. Iz kluba su otišli Džavai, Valas, Jaskevičius, Ingles, dok će Navaro odsustvovati najmanje dva meseca nakon operacije. Za sada je poznato da je Barselona zainteresovana za Spanulisa i Nemanju Bjelicu. CSKA je maltene oformio tim za narednu sezonu. Angažovani su plej Pargo, bek Fridzon i krilni centar Hajnc. Krstić i Micov sigurno ostaju, dok su statusi Teodosića i Ercega pod znakom pitanja. Partizan je iz trećeg šešira izvukao najtežeg rivala. Fenerbahče, sa Željkom Obradovićem na čelu, sigurno će ciljati fajnal-for, iako još nije započeo sa igračkim promenama. Nantre, francuski šampion, velika je nepoznanica, s obzirom na to da će gotovo izvesno totalno promeniti tim. Dejvid Lajti sa Ohajo stejta blistao je prošle sezone, ali je pitanje da li će ostati u klubu. Budivelnik je takođe nepoznanica. Partizan će, uprkos izuzetnoj konkurenciji, imati pristojne šanse da se bori za četvrto mesto i prolaz u TOP 16.

– Jeste, ponovo je teška grupa, ali nije to ono što nas sada najviše brine. Bilo je pokušaja drugih klubova da nam otmu igrače koji su formalno slobodni. Imamo konkurenciju koja se izuzetno pojačava, a mi moramo da se bavimo aktivnostima koje nisu normalne za ovaj period godine – zabrinut je Duško Vujošević, prvi stručnjak Partizana.

Zvezda, sa promenjenim i kvalitetnijim timom, odmeriće sposobnosti sa Panatinaikosom, šampionom Grčke. Zeleni su doveli Nikolu Jankovića (sin čuvenog Slobodana Bobana Jankovića), zatim Papasa i Focisa, a pritom su zadržali kostur ekipe od prošle sezone. Makabi je angažovao Amerikanca Tajusa, odličnog krilnog centra italijanskog Kantua, kao i Jaskevičiusa. Imaju kostur ekipe od prošle godine, bez Elijahua i sigurno će dovesti bar još trojicu proverenih igrača. Laboral je u fazi rekonstrukcije igračkog kadra. Doveden je Skariolo na mesto trenera, kao i odličan plej Hodžis i bek Hanga. Lokomotiva je odlično pokrila sve pozicije u timu na čelu sa centarskim tandemom Marić – Henderson. Tu su još Braun, Kalineitis, Jasaitis, kao i novajlija Krunoslav Simon. Kada je u pitanju pobednik kvalifikacija, može se očekivati da će to biti italijanski Vareze ili ruski Himki.

– Izvukli smo jake protivnike i mislim da nam žreb nije bio naklonjen. Detaljniju analizu rivala moći ćemo tek kasnije da uradimo, jer su ekipe još u fazi formiranja. Naša obaveza je da vredno radimo, što bolje se pripremimo za sve izazove koji nam slede i da se sa velikom borbenošću suprotstavimo svim ekipama protiv kojih budemo igrali – naveo je Dejan Radonjić, trener Zvezde.

Sastavi grupa

Grupa A: Barselona, CSKA, Fenerbahče, Budivelnik, Partizan, Nantre.

Grupa B: Real Madrid, Efes, Žalgiris, Bamberg, Milano, Strazbur.

Grupa C: Olimpijakos, Sijena, Unikaha, Galatasaraj, Štelmet, Bajern.

Grupa D: Panatinaikos, Makabi, Laboral, Lokomotiva, Crvena zvezda, kvalifikant.

Fajnal-for u Milanu

Na opšte iznenađenje poznavalaca evroligaških prilika, rukovodioci elitnog takmičenja odlučili su da fajnal-for iduće sezone bude organizovan u Milanu. Iako je London, ovogodišnji domaćin, trebalo da bude u istoj ulozi i naredne sezone, zbog slabe posećenosti i prebukiranosti „O2 arene“, organizacija je dodeljena italijanskom gradu, mada su najveće šanse davane litvanskom Kaunasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari