Samo četiri kluba imaju više ligaških pobeda nego poraza, ista ta četvorka završila je regularni deo odbojkaškog šampionata sa pozitivnom set razlikom i izašla kao pobednik iz četvrtfinalnih plej-of mečeva. Ako se tako nešto moglo očekivati od Partizana, Crvene zvezde i Vojvodine od Novog Pazara sigurno nije. U svakoj drugoj situaciji ulazak u evropski Kup Izazivača bi bio povod za veliko slavlje i uljuljkivanje na lovorikama.

 Novi Pazar nema vremena ni za kakve proslave, još manje za opuštanje. Za šest dana počinje polufinalna serija mečeva, u kojoj će biti najmanje tri, a najviše pet duela, posle kojih ćemo dobiti odbojkaškog prvaka Srbije. U jednom od dva megdana sastaju se Novi Pazar i Partizan ( drugi par čine Crvena zvezda i Vojvodina ). Beograđani su u velikom stilu završili ligašku sezonu, bez izgubljenog meča. Jedini poraz u domaćim okvirima dogodio im se u finalu kupa od Vojvodine. Velike zasluge što Novi Pazar u svojoj prvoj sezoni u eliti ulazi u trku za šampionsku počast pripadaju treneru Draganu Boniću. Mladi stručnjak čvrsto stoji na zemlji, vrlo dobro zna vrednost rivala, još bolje mogućnosti svojih momaka, što sve zajedno vodi optimizmu. On i njegov tim iz ove serije, ma kako ona završila izlaze kao dobitnici, da li mogu biti i senzacionalni pobednici odgovor stiže u drugoj polovini ovog meseca.

* Ko želi da se okiti titulom šampiona mora da pobeđuje najbolje. Na prvi pogled čini se da je Partizan teško savladiva prepreka?

– Pucaju od samopouzdanja, što je posledica njihove ubitačne serije od osamnaest uzastopnih pobeda. Naš najveći i jedini problem uoči ovih mečeva je što smo formu tempirali za četvrtfinale plej-ofa. Došli smo u situaciju da je u međuvremenu kako znamo i umemo obaramo da bi je u ovoj nedelji ponovo podizali ne bi li potpuno spremni ušli u okršaj u kojem će za ukupnu pobedu nadam se trebati više od tri meča. Pauza u prvenstvu stigla je u najgorem trenutku. Od nje koristi nemamo ni mi, ni oni. Bilo kako bilo, nadigravaćemo se sa ciljem da iz ovog duela izađemo kao ukupni pobednici iako smo svesni da je Partizan apsolutni favorit.

* Ipak, ligaški deo šampionata i plej-of su dva potpuno različita takmičenja?

– U tome i vidimo našu šansu. Znam da potpuno spremni na fizičkom i taktičkom planu čekamo duele u kojima ćemo svi uživati. Ne plašimo se rivala, nego zgusnutog rasporeda utakmica. Ono što do četvrtka uradimo to je to, posle toga više neće biti vremena ni za šta drugo osim za utakmice i putovanja.

* U ovakvim odmeravanjima snaga rezultat prve utakmice često zna da odredi i kasnijeg pobednika. Hoće li to biti slučaj i u duelu Pazara i Partizana?

– To jeste vrlo važna utakmica, ne verujem i odlučujuća. Da nije bilo ove preduge pauze manje bi bilo i nepoznanica. Ovako i mi i oni jurili smo formu kroz treninge, a ni jedni ni drugi dok ne počne prvi meč nećemo znati u kakvoj smo takmičarskoj formi i koliko stvarno možemo.

* Kako se bližio kraj regularnog dela prvenstva Partizan je sve češće srljao, doduše nije gubio utakmice. Da to možda nije posledica njihovog ulaska u krizu?

– Ne. Pri kraju prvenstva za suparnike su imali sebi nedorasle timove. Utisak o krizi stvorio se iz tog razloga, a jedino je tačno da nisu igrali maksimalnom snagom. Da je poraz u finalu kupa od Vojvodine na njih ostavio neki trag to je vrlo moguće. Imali su velike ambicije u svim takmičenjima i sigurno im je gubitak trofeja kojem su se nadali teško pao. Naše šanse bi bile još veće da smo se sa crno – belima sastali odmah posle tog njihovog poraza. Ovako, imali su dovoljno vremena da se srede i zaborave na za njih svakako veliki neuspeh. Ono što me raduje to je da smo kroz ligu pokazali da umemo da se nosimo sa najboljima. Pobedili smo Vojvodinu, dobro parirali Partizanu i Zvezdi u svim porazima. Porasli smo u tim mečevima i što je najvažnije shvatili da imamo igru za svakog rivala. Sve to govori da mi ni u jedan duel ne ulazimo sa unapred podignutom belom zastavom. U tome vidim naše šanse, nikako u slaboj formi Partizana. Pratio sam njihove poslednje mečeve i mnogo toga video, jedino nisam primetio veliki pad u njihovoj igri.

* Niko kao Partizan nema tako stabilan prijem servisa. Kako u tom segmentu uneti pometnju u njihove redove?

– Onako kako je to jedino i moguće, dobrim servisom. Jeste lako reći, ali nema nam druge do da budemo precizniji na servisu, što podrazumeva da ćemo morati i mnogo više da rizikujemo. To jeste Partizanovo najjače oružje, nije i jedino. Imaju najbolju dijagonalu lige, koju čine Kostić – Nikolić i Mrdak. Fenomenalni tehničar Kostić uz Mrdaka je njihova uzdanica. Brzo i raznovrsno razigrava, posle čega Mrdaku, Nikoliću, a i ostalima samo preostaje da lagano realizuju napade. Najbolji način da se parira Partizanu je igrati sve setove u egalu do same završnice. To jeste lako reći, ali nije neizvodljivo. Maksimalna agresivnost i koncentrisanost vode u takve završnice u kojima odlučuje kvalitet, koji evidentno imamo i mi i Partizan.

* Tri četvrtfinalna duela sa Ribnicom pokazala su i mnogo dobrih strana u igri Novog Pazara?

– Nismo slučajno četvrti tim lige. Međutim, da nismo pobedili Ribnicu umnogome bi umanjili naš uspeh. Videli ste da smo servis u tim mečevima poboljšali, da nam je realizacija napada preko Hamzagića, Ristića i Zatrića podignuta na mnogo viši nivo, sve to uz odličan blok koji nas je krasio tokom čitavog prvenstva donelo je rezultat. Vrlo je važno što u svim linijama tima postoji dovoljno mesta za nadogradnju. Ponavljam, da nije bilo ove preduge pauze mnogo preciznije bih znao šta i koliko možemo, ovako znam da možemo mnogo, ne i koliko mnogo posle iskakanja iz takmičarskog ritma.

* Je li plasman u polufinale plej-ofa pre svega rezultat rada i očiglednog kvaliteta ekipe?

– Sve to plus publika. Nije to samo moje mišljenje da je novopazarska publika najbolja u ligi. Kad god bi padali ona bi našla načina da nas podigne. Privilegija, velika privilegija je igrati u takvom ambijentu. Ne da smo u takvoj atmosferi samo mi igrali bolje, videli ste da su i mnogi naši rivali davali više od svojih stvarnih mogućnosti. Već sada znam da će uz sve ostale detalje u trećem meču između nas i Partizana ta hemija uspostavljena između igrača i publike biti jedan od važnijih faktora za konačan rezultat utakmice.

Promovisali grad

Radio televizija Srbije u svakom kolu prenosila je direktno po jednu utakmicu odbojkaške lige Srbije, a to isto činiće i u plej-ofu. Novi Pazar je sportska javnost na taj način upoznala kroz četiri meča ( Inđija, Vojvodina, Partizan i Ribnica ).

– Nikada nismo delili utakmice na one koje prenosi državna televizija i one druge. One jesu uvek motiv više i mislim da smo se u njima vrlo dobro predstavili široj sportskoj javnosti. To u neku ruku jeste važno zato što su to mečevi koji se duže pamte. Mnogo su značili i u smislu promocije kluba, igrača, možda ponajviše grada. Mislim da smo tu misija obavili na najbolji mogući način, očigledno zadovoljan sumira ,,televizijske utakmice“ Bonić.

Prvi meč 16. aprila

Pobednik polufinalnog plej-of meč između Novog Pazara i Partizana biće ona ekipa koja prva stigne do tri pobede. U prva dva meča, kao bolje plasirani u ligaškom delu prvenstva, prednost domaćinstva imaće Partizan. Prvi meč je na programu u četvrtak 16. aprila, drugi 19. aprila ( nedelja ). Treći duel dva tima odigraće u Novom Pazaru 21. aprila ( utorak ), eventualni četvrti takođe bi se igrao u Pendiku 23. aprila ( četvrtak ), a ako dođe do majstorice ona je predviđena za 26. april ( nedelja ) u SC ,,Šumice“. U drugom polufinalu sastaju se Crvena zvezda i Vojvodina, o tom meču Bonić kaže: ,,Mislim da nema favorita. Odlučiće nijanse“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari