Nakon arhiviranja „slučaja Đorđe Gagić“ uprava Partizana uspela je da u kratkom roku pronađe zamenu za potencijalnog reprezentativca Srbije. Crno-beli su u svoje redove doveli Boža Đumića (208 cm, 1992), doskorašnjeg centra Vojvodine, vrlo darovitog igrača, koji je ove sezone u redovima novosadskog prvoligaša beležio veoma dobre partije, prosečno postižući 10,8 poena i 4,5 skokova.

Đumić je rođen u Vrbasu, košarkaški je prohodao u Novom Sadu, tačnije NS Junioru, a zatim se dokazivao u Vojvodini. Izašao je na NBA draft 2014, ali nije izabran. Nakon pokušaja u Solnoku završni deo prošle sezone proveo je u kruševačkom Napretku, koji je tada vodio Boško Đokić, poznati srpski stručnjak. Danas je upravo od gospodina Đokića potražio mišljenje o novom centru Partizana.

– Korektan je momak, vrlo dobar za saradnju. U pitanju je čista petica, retko kada šutira sa penala. Đumić poseduje odličnu leđnu tehniku, obično završava levim poluhorogom. Dobar je u igri dva na dva i obično nakon otvaranja iz blokade „rola“ ispod koša. Ume da izblokira rivalskog centra, možda mu malo nedostaje mišićna masa. Prošao je dobru školu u Vojvodini, gde se kalio uz korpulentnog Duška Bunića, sadašnjeg centra Igokee. Visok je 208 centimetara i u odnosu na većinu centara odlično trči kontranapad. Možda nije dovoljno iskusan za ABA ligu, ali mu ono svakako ne manjka za domaće prvenstvo, gde je uspešno nastupao za Vojvodinu, jedan od tri najbolja kluba u Košarkaškoj ligi Srbije – pojasnio je Đokić šta bi navijači crno-belih trebalo da očekuju od bivšeg kadetskog reprezentativca Srbije.

Dolazak Boža Đumića u Partizan pravi je primer kako bi u budućnosti trebalo da posluju večiti rivali, jer u našim manjim klubovima stasavaju vrlo daroviti igrači.

– Košarkaška liga Srbije je i zamišljena kao poligon za mlade igrače, koji po prelasku u seniorsku košarku nisu automatski spremni da se takmiče u ABA ligi. Saradnja FMP i Borca iz Čačka najbolji je primer kako mladi igrači stasavaju. Svojevremeno su u Čačku na pozajmici igrali Miloš Teodosić, Miroslav Raduljica, Zoran Erceg, Duško Savanović… Žao mi je što recimo Stefan Pot, takođe iz Vojvodine, nije prešao u tabor nekog od naših najvećih klubova, već je karijeru nastavio u rumunskom Ploeštiju. KLS mladim igračima mora biti prvi stepenik u seniorskoj konkurenciji, Partizan ili Zvezda drugi, a inostranstvo treći – istakao je srpski stručnjak.

Dolazak Boža Đumića u Partizan inicirao je priču i o snazi klubova u KLS, tačnije tri najbolja tima (FMP, Konstantin, Vojvodina) u poređenju sa ekipama iz ABA lige.

– Kvalitet ABA lige je osetno pao. Mislim da bi tri vodeća kluba KLS bez većih problema igrali u regionalnom takmičenju, pa čak i Vršac i Borac uz dva pojačanja. Nažalost, besparica je veliki problem u domaćem prvenstvu. Metalac je pravi primer dobrog poslovanja i forsiranja mladih domaćih igrača. Takođe, Valjevci su dokaz da bi Vojvodina, Konstantin i FMP u ABA ligi bili između petog i osmog mesta i da se sigurno ne bi borili za opstanak. Potrebno nam je jako domaće prvenstvo, ubeđen sam da bismo za četiri ili pet godina po formiranju samostalne domaće lige imali nacionalnu ligu među pet u Evropi – jasan je Đokić.

Gde su zlatni reprezentativci

– Naši kadeti, juniori i mladi reprezentativci osvojili su prošlog leta odličja sa evropskih i svetskih prvenstava. To je otprilike nekih pedesetak igrača. Veoma mali broj njih danas igra u seniorskoj konkurenciji. Oni su naša budućnost, kapital i moraju da igraju u seniorskom uzrastu, a ne da od njih 50 nekih 20 igrače već sada razmišlja o odlasku iz zemlje – zabrinut je srpski stručnjak.

Formalnosti do potpisa

Božo Đumić je sporazumno raskinuo ugovor sa Vojvodinom i automatski se zaputio u Beograd. Duško Vujošević je potvrdio da je perspektivni centar blizu potpisa, ali je pomalo ostao suzdržan, poučen iskustvom, sve dok Đumić ne prođe lekarske preglede, ne obavi sve formalnosti i potpiše ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari