Ovogodišnje kvalifikacije za Ligu šampiona fudbaleri Partizana počeće dvomečom s jermenskim prvakom Pjunikom, na jučerašnjem žrebu u Nionu izvučenim protivnikom u drugom krugu trke za najprestižnije i najkomercijalnije klupsko takmičenje pod okriljem Evropske fudbalske federacije.

Na prvi pogled lagan zalogaj za crno-bele, jer devetostruki uzastopni osvajač titule u bivšoj republici SSSR nikada nije pregurao drugu rundu borbi za LŠ, a u stvari potencijalna „mina“ za tek pre jednu nedelju okupljeni i još uvek neformirani tim „parnog valjka“, pošto ekipa iz Jerevana uveliko igra nacionalno prvenstvo i pripada sovjetskoj školi fudbala, koja nikada nije naročito odgovarala našim klubovima i reprezentacijama.

– Čuo sam za Jermeniju, ne i za ekipu Pjunika. Ima dana za upoznavanje s protivnikom, koji u svakom slučaju zaslužuje naše poštovanje. Najbitnije je, ipak, da mi budemo maksimalno fizički spremni, zdravi i ozbiljni u ta dva meča. Očekujem prolazak u naredno kolo – bila je prva reakcija kapitena i štopera Mladena Krstajića.

Njegov prvi zamenik Saša Ilić imao je posla s ekipama iz tog dela sveta.

– Iako nisam detaljno upoznat sa ekipom Pjunika, mislim da smo možda izvukli najtežeg protivnika u ovoj fazi takmičenja. Dolazi iz sovjetske škole fudbala, a ona je bila poznata po ekipama koje su izuzetno fizički spremne. Imao sam iskustava sa timovima iz Jermenije i tada su nam zadali dosta muka. Pred nama nije lak zadatak, ali shodno visokim ambicijama ovo je prepreka koju moramo preskočiti. Sve je u našim rukama – jasno je iskusnom organizatoru igre kluba iz Humske, kojem rušenje ove prepreke ne bi donelo samo nastavak kvalifikacija za nikad nedostižniju LŠ već i mogućnost da se, u slučaju neuspeha u trećem kolu, priključi nadmetanju za Ligu Evrope.

Prvi susret igra se 13. ili 14. jula u Beogradu, a revanš utakmica nedelju dana kasnije u Jerevanu. Prošle sezone Pjunik je eliminisan od zagrebačkog Dinama, u Jermeniji je bilo 0:0, a na Maksimiru 3:0 za naše komšije.

Poznati rivali Spartaka i OFK Beograda

Juče su svoje rivale u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope dobili i Spartak Zlatibor voda i OFK Beograd. Subotičani prvo idu u goste Diferdanžu, a onda dočekuju ekipu iz Luksemburga, dok će „romantičari“ prvo biti domaćinii pobednika duela Torpedo Žodino (Belorusija) – Filkir (Island). Termini utakmica su 15. i 22. jul. Crvena zvezda kvalifikacije za LE počinje od trećeg kola.

Feniks domaćih „krila“

Pjunik ili Feniks na jermenskom jeziku osnovan je 1992. godine i to kao Homenetmen Jerevan. Pod tim imenom egzistirao je do sezone 1995/96, kada je dobio sadašnji naziv. Posle dve vezane titule Pjunik je zapao u veliku finansijsku krizu, zbog čega je rasformiran 1999. Fuzijom sa niželigaškim AC Armenikumom, pod patronatom bogataša Rubena Hajrpapetijena, počinje šampionska era rivala crno-belih, koja traje i danas. Pjunik igra u dresovima plavo-bele boje, na Nairi stadionu sa 6.800 sedišta. Posle 12 odigranih kola u tekućem šampionatu, sa osam klubova, zauzima drugo mesto. Većinu tima čine mladi, domaći fudbaleri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari