Čuda su zaista retka ali se dešavaju, zato u sebi nose tu vrstu mističnosti i gracioznosti pogotovu kada ga ostvari jedan tim kao što je Partizan, koji je usred Malge, posle produzetaka, savladao Unikahu u 4. kolu Evrolige – 74:78. Tako je srpski šampion na maestralan način većjednom nogom zakoračio u predvorje četvrtfinala, probranog društva rezervisanog samo za najhrabrije i najbolje ekipe, što crno-beli zaista jesu.

Unikaha – Partizan 74:78

(17:18, 22:17, 19:16, 7:14, 9:13)

Hala: u Malagi. Gledalaca: 9.500. Sudije: Zavlanos (Grčka), Riznik (Ukrajina) i Viator (Francuska).

Unikaha: Kuk 7, Gomis 6, Rodrigez, Velš 6, Kabezas 13, Ndong 14, Faverani 2, Himenez 7, Arčibald 12, Kelati 4, Hejslip 3.

Partizan: Tepić 5, Milošević 3, Rašić 8, Tripković 17, Veličković 17, Lazme 20, Aleksić, Vitkovac, Božić, Rakočević 5, Veseli 3, Vraneš.

 

Tokom čitavog meča izabranici Duška Vujoševica delovali su apsolutno sigurno i samouvereno. Činilo se da iz minuta u minut Božići saigrači igraju sve brže, konciznije i gracioznije. Svako, od dvanaest velličanstvenih odigrao je svoju ulogu na najlepši mogući način. U poslednjih deset minuta reguralnog dela meča, učitelj, ideolog i neprikosnoveni autoritet u redovima crno-belih, strateg Vujoševićodlučio se za još agresivniju igru u odbrani. Izvanrednim udvajanjima, odličnim zatvaranjem reketa kao i bravuroznim ofanzivnim skokom crno-beli su munjevito nadoknadili minus od sedam poena na kraju treće deonice (58:51). U tom periodu Lazme, Rašići Veličkovićbukvalno su održali besplatan čas nemoćnim Špancima iz svih osnovnih elemenata u košarci, koje je i njihov trener Aito mogao da zapiše. Da je bilo samo malo više sreće i koncentracije u poslednjih nekoliko napada, Partizan je mogao većna isteku 40. minuta da ostvari toliko željenu pobedu. Ovako, zvanično krunisanje srpskog kralja u ovoj igri moralo je da sačeka dodatnih pet minuta, koliko je trajao brilijantan manevar crno-bele družine.

Kada je Rašiću par navrata rutinskom igrom jedan na jedan i odličnim povratnim pasom zaduzio Tepića i Tripkovića da pogode za tri poena rezultat 66:71 u drugom minutu nastavka toliko je ubrzao puls kod svih pristalica Partizana da je Lazme u saradnji sa Veličkovićem morao u istom tonu da nastavi do kraja produžetka, jer je to bio jedini način da se san njihovih navijača ostvari. Svesni dubine ambisa pred kojim su se našlli, igračima Unikahe, u tim trenucima, stegle su se ruke. Niko nije smeo da preuzme odgovornost na sebe, što nije bio slučaj sa Tepićem i neverovatnim Veselim. Čeh je u poslednja dva napada imao otvoren šut, ali se opredelio da loptu preda iskusnijem srpskom reprezentativcu. Njegovo jedno realizovano bacanje i panterski skok u napadu Veselog uz rutinsku egzekuciju Veličkovića predstavljali su tren kada je čudo oslikano kičicom Duška Vujoševića poprimilo realne nijanse u kojima se vrata četvrtfinala jasno vide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari