Predstavnici lokalne vlasti, preduzetnici i nevladine organizacije iz Leskovca, Pirota i Babušnice proteklog vikenda pokušali su da daju inicijativu za rešavanje problema nezaposlenosti, nepristupačnih prostora osobama sa invaliditetom kao i u udaljenim naseljima koja se teško snabdevaju osnovnim namirnicama.


U Leskovcu je postignut inicijalni dogovor o osnivanju lokalnog partnerstva u cilju pokretanja socijalnih preduzeća. Osnivanje ovakvih preduzeća u velikoj meri bi smanjilo nezaposlenost žena, osoba sa invaliditetom, etničkih manjina i ostalih ugroženih grupa sa teritorije grada Leskovca. Kako bi se na vreme zaštitili od poplava, u opštini Pirot i okolini usaglasili su se da u narednom periodu pokrenu osnivanje lokalnog partnerstva između preduzetnika, NVO i lokalnih vlasti i da zajedničkim snagama rade na obnovi i održavanju kanala za odvod vode.

Veliki broj malih deponija koji se stvara u ovim kanalima takođe stvara problem stanovništvu. Stoga je na predstavljanju EU modela lokalnih partnerstava u Pirotu, dogovoreno da se zajedničkim snagama i resursima radi i na uklanjanju ovih mestimičnih deponija. U udaljenim planinskim selima opštine Babušnice mnogo je domaćinstava u kojima žive nemoćni i stari ljudi. Većinom su siromašni i sve im je teško dostupno, što je posebno bio problem tokom vremenskih nepogoda i vanredne situacije prošle zime. Na koji način EU model lokalnog partnerstva može pomoći ovim ljudima, bila je tema diskusije koja je održana u Babušnici. Na području Leskovca, Pirota i Babušnice živi oko 200.000 stanovnika. Ovaj projekat realizuju Građanske inicijative uz podršku EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari