Pašalić: Depersonalizovati zaštitnika građana 1Foto: www.ombudsman.rs

novi ombudsman Zoran Pašalić rekao je danas da je njegov cilj da ubuduće periodu radi na afirmaciji i depersonalizaciji te institucije, na njenoj jasnijoj vidljivosti i prepoznatljivosti u društvu, pre svega kao nacionalne nezavisne instuticije u zaštiti ljudskih prava.

On je to rekao prilikom sastanka sa direktorom Komiteta pravnika za ljudska prava Milanom Antonijevićem, sa kojim je razgovarao o nastavku izgradnje nezavisne institucije Zaštitnika građana kroz dvosmernu komunikaciju sa nevladinim sektorom, problemima ranjivih grupa, kao i o zajedničkim projektima u podizanju svesti građana kroz jačanje i unapređenje ljudskih prava.

Zaštitnik građana očekuje dobru saradnju sa nevladinim sektorom, zajedničke projekte i aktivnosti, a sastanak sa direktorom Komiteta pravnika za ljudska prava, biće samo prvi u nizu sa predstavnicima nevladinih organizacija, navodi se u saopštenju kancelarije Zaštitnika građana.

Nevladin sektor, kaže direktor YUKOM-a Milan Antonijević, od Zaštitnika građana očekuje nastavak zajedničkog rada na zaštiti, promociji i unapređenju ljudskih prava. Posebnu pažnju, ocenjuje Antonijević, treba posvetiti očuvanju „Statusa A“ kojim je Generalna skupština Međunarodnog koordinacionog komiteta nacionalnih institucija za ljudska prava akreditovala Zaštitnika građana Republike Srbije prvi put 2010. godine, a 2016. reakreditovala u novom petogodišnjem mandatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari