Pašalić: Izbeglicama pokazati solidarnost, omogućiti im integraciju i dostojanstven život 1Foto: EPA-EFE/Joebeth Terriquez

Prihvat i zbrinjavanje izbeglica sa ratom zahvaćenih područja postalo je daleko složenije i komplikovanije s obzirom da se oni duže zadržavaju u Republici Srbiji za razliku od prethodnog perioda kada su samo prolazili kroz našu državu. Iako samo mali broj njih traži azil, u Srbiji ostaju i po nekoliko meseci ili godina, zato tim ljudima treba omogućiti integraciju, dostojanstven život, pružiti pomoć, pokazati solidarnost, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 20. juna, Svetskog dana izbeglica.

Položaj izbeglica sa Bliskog Istoka i Afrike u Srbiji je veoma kompleksan pri čemu su u posebnom riziku žene i deca bez pratnje i ostale ranjive grupe, zato priliku da se podigne svest o njihovim pravima, humanitarnim potrebama i važnosti rešavanja problema izbeglica moramo koristiti svaki dan, istakao je Pašalić.

Zaštitnik građana je dodao da Republika Srbija i njeni građani imaju duže i veće iskustvo u prihvatu izbeglica sa ratom zahvaćenih područja od bilo koga u svetu s obzirom da već više decenija pružaju pomoć i utočište svima onima koji beže iz sopstvene zemlje tražeći sigurnost i razumevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari