Pašalić: Stati na put povezivanju nasilja sa religijom 1Zoran Pašalić: Foto FoNet Ana Paunković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je krajnje vreme da se stane na put trendu malicioznih interpretacija koje nasilje, pogotovo ono koje se pojavljuje u svom najekstremnijem obliku, povezuje sa religijama.

Pašalić je u pisanoj izjavi rekao da je institucija Zaštitnika građana, u partnerstvu sa Savetom Evrope, pokrenula projekat „Upoznajmo se“, koji ima za cilj pokretanje verskog dijaloga sa namerom da doprinese boljem razumevanju i poštovanju među konfesijama.

„Zato je krajnje neporavdano i zlonamerno u njoj tražiti uporište za nasilje, što se danas sve češće radi, iako bez ikakvog utemeljenja. Način da se obesmisle takve i slične manipulacije je da temeljne institucije pokrenu dijalog, kako bi se ukazalo na činjenice i razvijala svest o vrednosnim, pre svega etičkim, ali i moralnim merilima koja su svojstvena svakom čoveku“, ocenio je Pašalić.

Zaštitnik građana je kazao da „smatra da od međuverskog dijaloga može biti samo koristi, imajući u vidu činjenicu da je u osnovi svake religije širenje mira i poštovanja među ljudima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari