Pašalić: Potrebni suštinski i sveobuhvatni potezi kako bi se smanjilo siromaštvo 1Zoran Pašalić: Foto FoNet Ana Paunković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana siromašnih, da su potrebni suštinski i sveobuhvatni potezi kako bi se umanjila socijalna nejednakost i unapredilo poštovanje ljudskih prava, jer postojanje siromaštva objedinjuje te izazove.

Pašalić je naveo u pisanoj izjavi da je siromaštvo kompleksan problem, jer pored nedovoljnih prihoda za osnovne životne potrebe, ulazi i u domen ljudskih prava zbog neadekvatnog pristupa zdravstvenim uslugama i socijalnoj zaštiti, neodgovarajućih stambenih uslova, kao i smanjenih mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje.

„Ne treba gubiti iz vida da postoje i oni građani koji nisu u sistemu socijalne zaštite, kao što su mnogočlane porodice iz ruralnih, slabije razvijenih opština, samohrani roditelji, žrtve porodičnog nasilja, ili oni koji za člana porodice imaju osobu sa invaliditetom“, upozorio je Pašalić.

Zaštitnik građana napomenuo je da na složenost problema ukazuje i to što se poslednjih godina rizik od siromaštva smanjuje u svim grupacijama osim kod starijeg stanovništva i mladih, kao i da su i dalje ugrožena deca, što može da ima ozbiljne posledice po njihov razvoj.

Pašalić smatra da je to već dovoljan osnov da Međunarodni dan siromašnih podseti na zajedničku odgovornost prema najranjivijim grupama u Srbiji i potrebu da se strateški pristupi unapređenju njihov položaj kako bi se izgradilo održivo društvo u kojem svako ima priliku za dostojanstven život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari