Pašalić sa vlasnicima staračkih domova: Najveći problem porezi i ilegalna konkurencija 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je sa vlasnicima staračkih domova koji su mu preneli da najviše problema imaju sa dužinom trajanja postupka licenciranja i postojećom poreskom regulativom, saopštio je danas njegov kabinet.

On je na sastanku sa članovima Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite najavio da će kontaktirati nadležno ministarstvo kako bi se sagledali njihovi „svi mogući problemi“.

„Od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tražiću da me obaveste o svemu na šta su ukazivali vlasnici privatnih domova kako bi uslovi rada bili jednaki za državne i za privatne domove i da bi se korisnicima obezbedio najviši nivo usluga“, rekao je Pašalić.

Naveo je da je Institucija Zaštitnika građana primila mali broj pritužbi na rad domova za stare i naglasio da je bilo više pritužbi na rad raznih državnih organa, a pre svih na Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je zaduženo za kontrolu ustanova socijalne zaštite.

„Zaštita starih osoba biće naš prioritet kako u državnim i privatnim domovima za brigu o starim osobama, tako i u njihovim porodicama“, istakao je Pašalić.

Zaštitnik građana, između ostalog, ima mandat da preventivno kontroliše rad socijalnih ustanova, što podrazumeva da posete obavlja bez najave.

U fokusu njegovog rada je, kako je navedeno, zaštita i unapređenje položaja dve najugroženije kategorije društva – dece i starih.

Predsednik udruženja Radoslav Milovanović je ukazao da je neophodna bolja saradnja i podrška države kako bi se unapredio njihov rad.

Članovi udruženja preneli su da imaju problema i sa nelojalnom konkurencijom koju stvaraju nelegalni domovi za stare što su prijavljivali resornom ministarstvu.

Naveli su i da rad i kvalitet usluga nelegalnih domava nisu pod kontrolom nadležnih inspekcija, te upozorili da time najstariji korisnici mogu biti posebno ugroženi.

Ukazali su i na problem sa izveštavanjem medija o problemima koje imaju u radu, te istakli „da kada neki slučaj dospe u javnost podaci koji se plasiraju uglavnom nisu provereni čime se utiče na reputaciju svih privatnih domova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari