Pašalić: Svi imamo odgovornost da se brinemo o starijima 1Zoran Pašalić: Foto FoNet Ana Paunković

Najmanje što društvo može i mora da učini za svoje starije sugrađane jeste da omogući dostojanstveno starenje uz pružanje pune podrške i poštovanja njihovih prava, izjavio je danas povodom Međunarodnog dana starijih zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Starije osobe najčešće se suočavaju s izolacijom i marginalizacijom, zbog čega je, kako navodi, važno stvoriti inkluzivno okruženje koje ih uključuje u društvene aktivnosti, omogućava im da budu aktivni članovi zajednice i koje jača međugeneracijske veze.

Zaštitnik građana je ukazao da je osnaživanje starijih osoba kroz pristup zdravstvenim uslugama, socijalnoj zaštiti i uključenosti, kao i mentalnom zdravlju od suštinskog značaja.

“Svi smo mi, i kao pojedinci i kao institucije, odgovorni za zaštitu prava starijih osoba. Moramo im osigurati jednake mogućnosti, pristup resursima i pružiti podršku kako bi mogli da žive dostojanstveno i samostalno. Svi imamo odgovornost da se brinemo o starijima i da ih uključimo u naš svakodnevni život“, naglasio je Zoran Pašalić i dodao da naši stariji sugrađani su bogati životnim iskustvom i njihovo znanje je dragocen resurs koji treba ceniti i prenositi na mlađe generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari