Pašalić: U Srbiji visok stepen razumevanja i solidarnosti prema izbeglicama 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Povodom Svetskog dana izbeglica zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da nas taj dan opominje na najteže ljudske tragedije, na ljude koji su ostali bez doma, bez svojih najmilijih, bez kuće i posla, koji su prisiljeni da traže novi privremeni ili trajni dom negde daleko.

„Tim ljudima je neophodna naša pomoć i solidarnost. Njima je potrebno naše razumevanje svakog dana, ne samo na današnji“, poručio je danas Pašalić.

On je istakao da su izbeglicama u Srbiji obezbeđeni svi neophodni uslovi za privremeni život uz puno poštovanje međunarodnih standarda, ali postoji i visok stepen razumevanja i solidarnosti, jer Srbija sa svojim višedecenijskim iskustvom sa izbeglicama, ume na pravi način da prepozna i razume izbegličke muke i patnju.

„Zaštitnik građana kontinuirano prati položaj izbeglica u Srbiji, posebno osetljivih i ranjivih grupa. U obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), Zaštitnik građana redovno obavlja posete mestima u kojima se nalaze migranti i izbeglice, kao i organima koji postupaju prema njima. Njima su upućene preporuke za uklanjanje utvrđenih nedostataka u radu i poboljšanje položaja izbeglica“, zaključio je Pašalić u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari