Pašalić: Unaprediti pravni okvir usvajanjem zakona koji bi regulisali položaj istopolnih zajednica 1Zoran Pašalić: Foto FoNet Ana Paunković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas da je napredak u pogledu vidljivosti i razumevanja problema sa kojima se suočava LGBTI zajednica ostvaren, ali da je neophodno unaprediti pravni okvir usvajanjem zakona koji bi regulisali položaj i status istopolnih zajednica i pravne posledice prilagođavanja pola rodnom identitetu, čime bi se unapredio položaj trans osoba u društvu.

„Potrebne su i izmene i dopune Krivičnog zakonika koje bi uključivale seksualnu orijentaciju i rodni identitet u inkriminisane radnje izvršenja ovih krivičnih dela sa ciljem sprečavanja rasizma i netolerancije. Nadležnima su upućene preporuke Zaštitnika građana u vezi sa ovim pitanjima, ali i dalje čekaju na sprovođenje“, naveo je Pašalić u saopštenju.

On je ukazao na potrebu jače institucionalne podrške LGBTI osobama, u cilju prevencije nasilja i ostalih oblika diskriminatornog ponašanja kome su i dalje izložene.

Pašalić je naveo i da događaji, koji su organizovani tokom Nedelje ponosa, ukazuju na prava svih, na potrebu da se svakom čoveku, bez obzira na različitosti, omogući da živi dostojanstveno.

„Međutim, potrebno je da vodimo stalni dijalog kako bismo u punoj meri postali društvo u kome ljudi mogu da ostvare svoja prava bez straha da će biti izloženi uvredama, govoru mržnje ili fizičkom nasilju, a to zahteva angažman čitavog našeg društva, ne samo jedne institucije ili određene grupe. Zato pozivam sve nadležne da preuzmu odgovornost za unapređenje položaja i ostvarivanje prava LGBTI osoba“, dodao je on.

Pozvao je pripadnike LGBTI zajednice da se u vezi sa svim problemima sa kojima se susreću obrate instituciji Zaštitnika građana.

Povodom Nedelje ponosa koja se sutra u Beogradu završava šetnjom, kao centralnom manifestacijom, na zgradi Zaštitnika građana su razvijene zastave duginih boja i trans i interseks pokreta.

Time je osobama drugačije seksualne orijentacije, rodnog identiteta i polnih karakteristika na simboličan način pružena podrška i nadležnim organima ukazano na neophodnost rešavanja problema sa kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari