Pašalić: Žene da prijave nasilje državnim organima 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je danas svim ženama 8. mart i pozvao sve one koje trpe bilo kakav vid diskriminacije, zlostavljanja i nasilja da se osnaže i da to prijave nadležnim organima ili direktno instituciji na čijem je čelu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Žene se i danas, više od 100 godina od početka borbe za svoja prava, suočavaju sa neravnopravnošću, diskriminacijom, predrasudama, nepovoljnim položajem na tržištu rada i rodno zasnovanim nasiljem, ukazao je Pašalić.

On je naveo i da su žene u najvećem procentu žrtve ubistava, zlostavljanja i nasilja, i to najčešće čine član porodice ili emotivni partner, i ponovio poziv ženama da svaki oblik psihičkog ili fizičkog zlostavljanja prijave nadležnim organima kako bi se izbegao fatalan ishod.

Nasilje treba da bude na vreme prepoznato, nadležni organi imaju obavezu da deluju efikasno i delotvorno u pružanju potpune zaštite ženama od zlostavljanja i nasilja. Takođe, kao društvo imamo obavezu da i dalje neprekidno radimo na unapređenju položaja žena u svim oblastima života, poručio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari