Pašalića čeka slučaj "Potočari" 1Foto: Medija centar

Od momenta kada je skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo uputio Narodnoj skupštini predlog da gospodin Zoran Pašalić bude izabran za zaštitnika građana, ja, kao ni druge kolege zamenici zaštitnika građana, nismo uputili nijednu preporuku nadležnim organima, niti ćemo to učiniti sve dok novi zaštitnik građana ne bude izabran.

Nakon njegovog stupanja na dužnost, mi zamenici, kao i Stručna služba zaštitnika građana, postupaćemo isključivo u skladu sa ovlašćenjima i nalozima koje nam bude dao, ističe za Danas Miloš Janković, vršilac funkcije Zaštitnika građana.

Na naše pitanje šta se dešava sa postupkom kontrole postupanja policije u slučaju hapšenja bivših policijskih službenika Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, koji su optuženi za odavanje službene tajne u slučaju „Potočari“, Janković naglašava da je postupak sproveden, ali da će odluku o načinu okončanja postupka doneti novi ombudsman, te da zbog toga ne može da detalje iznosi u javnost.

Podsetimo, Dumanović i Trbović su u avgustu 2016. javno progovorili o „nelegalnom boravku“ pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 2015, kada je napadnut tadašnji premijer Aleksandar Vučić, tvrdeći da su imali naredbu da tajno snimaju komemorativni skup. Početkom januara ove godine, nekoliko dana nakon što su Dumanović i Trbović uhapšeni, služba Zaštitnika građana na čijem je čelu tada bio Saša Janković pokrenula je po hitnoj proceduri postupak kontrole u vezi sa pritvaranjem dvojice sada već bivših policajaca, pošto ime je u međuvremenu obojici uručen otkaz.

Inače, kako je Danas ranije pisao, Miloš Janković nam je objasnio da su se Dumanović i Trbović sa „jako velikim zakašnjenjem obratili Zaštitniku građana“ zbog slučaja „Potočari“, te da je to razlog zbog kojeg služba ombudsmana nije sprovela i istragu u vezi sa tim događajem, već se bavila postupanjem policije tokom njihovog hapšenja. „Nejasno je zašto se ranije nisu obratili Zaštitniku građana, odnosno zašto su čekali godinu i po dana od događaja, s obzirom na to da, shodno izričitoj odredbi zakona, Zaštitnik građana može da sprovodi postupke kontrole isključivo u odnosu na događaje koji nisu stariji od godinu dana“, rekao nam je tada Janković.

SNS, SPS i PS predložili su Odboru Skupštine Srbije predsednika Prekršajno apelacionog suda Zorana Pašalića za zaštitnika građana.

Na stolu i zakon o civilnim žrtvama rata

Novog ombudsmana sačekaće i nacrt zakona o civilnim žrtvama oružanih sukoba, koji je izradila radna grupa Zaštitnika građana pošto postojeći propisi ne pružaju zaštitu za žrtve, pre svega u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina. Ostaje da se vidi šta će novi Zaštitnik građana odlučiti povodom ovog nacrta zakona.

Osuda pojavljivanja Vučićeve umrlice

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković ocenio je da nedavna fotografija deteta u kovčegu i lažna čitulja na kojoj fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića prati skaredni tekst nisu ništa drugo do necivilizacijski čin kakvog bi svako društvo trebalo da se stidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari