Generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (STO) Paskal Lami pozvao je juče na kolektivnu disciplinu sa ciljem suzbijanja širenja protekcionizma u vrijeme globalne ekonomske krize. „Ako prekinete uvoz i vaš izvoz će biti pogođen. Pritisak protekcionizma je prisutan iako znamo da izolacija ili protekcionizam ne djeluju“, rekao je Lami novinarima.

 On je dodao da će bez kolektivne discipline, kojoj se moraju prikloniti i SAD kao članice Svjetske trgovinske organizacije, klauzula „kupujmo američko“ vjerovatno imati mnogo gori efekat za američke partnere.

Američki predsjednik Barak Obama potpisao je prošle sedmice stimulativni ekonomski paket pomoći u vrijednosti od 787 milijardi dolara za spas američke privrede. Plan uključuje kontroverznu klazulu „Kupujmo američko“, koja je, iako ublažena, izazvala strah od protekcionizma među američkim trgovinskim partnerima. Lami je rekao da je u vrijeme ekonomske krize ljudima potrebna zaštita. „Ali, postoji mnogo načina zaštite koji su bolji od protekcionizma, koji, na kraju krajeva, ne štiti nikoga. Ukoliko i štiti nekoga, onda pogađa drugoga“, rekao je Lami.

On je upozorio da će svjetska trgovina nastaviti da pada i tokom ove i naredne godine, što će imati naročito štetan uticaj na ekonomije orijentisane na izvoz kao što je Južna Koreja. „Mislim da treba da učinimo sve da se situacija ne pogorša“, rekao je on, pozivajući na ubrzano zaključivanje razgovora o liberalizaciji svjetske trgovine, pod nazivom Doha runda trgovinskih pregovora. „Doha runda pregovora najbolja su zaštitna politika od protekcionizma“, rekao je on.

Članice Svjetske trgovinske organizacije bile su blizu sporazuma u julu prošle godine u Ženevi, ali su razgovori prekinuti zbog neslaganja između razvijenih država i država u razvoju. Nekoliko zemalja iskoristilo je javne fondove da pomognu oslabljenoj automobilskoj industriji, a zbog masovnih otpuštanja pritisak je na nacionalnim kompanijama i sve su glasniji zahtjevi da se zapošljava domaća radna snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari