Pašnjaci kod Neradina dom su tekunice 1Foto: Damir Trnovac

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška gora organizuje veliku jednodnevnu akciju čišćenja zaraslih pašnjaka na obroncima Fruške Gore, kod Neradina, u subotu 28. oktobra, od 10 do 15 časova.

Cilj akcije je da pomognu oporavak populacije tekunice, ugrožene i strogo zaštićene vrste životinje jer je njena populacija u Vojvodini opala za 70 odsto u odnosu na prvu polovinu dvadesetog veka, a na istoku i jugoistoku zemlje ima je tek na nekoliko međusobno izolovanih lokaliteta.

„Tekunice jedino mogu da žive na otvorenim staništima obraslim niskom travom. U tome su im nekada pomagale krave, ovce i koze koje su tu pasle i održavale nisku travu, međutim pašaranje kontinuirano zamire. Ogromne površine pašnjaka obrasle su invazivnim biljkama i žbunjem, postaju deponije ili se pretvaraju u obradivo zemljište“, upozorava Marijana Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Tekunica je endemska vrsta podzemne veverice, koja živi samo u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Živi na otvorenim i travnim staništima, livadama i pašnjacima, gde od proleća do jeseni živi u porodičnim kolonijama, trčkara hraneći se biljkama, a tokom jeseni i zime odlazi u svoje podzemne jazbine i zapada u zimski san.

U našoj zemlji je ima još u Vojvodini i na istoku i jugoistoku Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari