Rumuniji i Bugarskoj neće biti omogućeno da, početkom iduće godine, postanu deo „šengenske zone“ koja obuhvata evropske zemlje između kojih je putovanje moguće bez pasoša. Portparol Evropske unije je rekao da ovakva odluka motivisana daljom zabrinutošću EU zbog korupcije i organizovanog kriminala u ovim dvema zemljama, preneo je Bi-Bi-Si.


Ministri unutrašnjih poslova Francuske i Nemačke su, u pismima upućenim Evropskoj komisiji, ukazali da bi, po njihovom mišljenju, bilo preuranjeno da se Rumuniji i Bugarskoj dopusti da, kako je planirano, marta 2011. postanu deo „šengenske zone“ koja obuhvata 25 evropskih država. Rumunski predsednik Trajan Basesku je osudio odluku Brisela, nazvavši je diskriminatorskom.

Portparol Evropske komisije Mišel Serkone je, kako prenose agencije, izjavila da su ministri unutrašnjih poslova Francuske Bris Ortefe i Nemačke Tomas de Majcier, u pismu tom izvršnom telu Unije, ocenili da je prerano da Bugarska i Rumunija budu primljene u šengensku zonu u martu 2011. U pismu upućenom evropskom komesaru za unutrašnje poslove Sesiliji Malmstrom, ministri su naveli propuste Bugarske i Rumunije, koje su članice EU od 2007, kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Rumunski list Gandulje objavio je da će Basesku razgovarati sa predstavnicima Francuske i Holandije o prijemu Rumunije u šengensku zonu.

„Francuska histerija“

Romania libera je objavila redakcijski komentar pod naslovom „Zahvalna francuska histerija“ u kojem se tvrdi da je francuski ministar za evropska pitanja Loran Vokije rekao da Rumunija neće ući u šengensku zonu zato što ne priznaje granicu sa Moldavijom i ima granične sporove sa susedima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari